Николай Василев: Реалистична ли е целта да влезем в Еврозоната през 2024 г.

Николай Василев: Реалистична ли е целта да влезем в Еврозоната през 2024 г.
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    07.02.2021
  • Share:

"Всички, които са имали акции, особено в САЩ, тяхната стойност се е повишила. Човек независимо с какво се занимава, е добре да инвестира малко или много на финансовите пазари". Това каза в предаването "Офанзива с Любо Огнянов" по NOVA NEWS Николай Василев, бивш министър на икономиката и настоящ собственик на инвестиционна компания.

 

"Фондове на Уолстрийт продават без да притежават акции – наричат се къси продажби. Като има рецесия всички губят. Правителствата изхарчиха безпрецедентни пари, за да покрият загубите. Всички хора, които получават помощи у нас, са от публичния сектор" сподели той.

 

По неговите думи е пострадал най-вече бизнесът от някои сектори, където много хора са си загубили работата. А авиокомпаниите, летищата, хотелите, курортите, част от ресторантите, също и част от търговията на дребно, имат трудности и може би няма да се възстановят. Коронакризата е ускорила един неизбежен процес.

 

Според него е реалистична цел през 2024 г. да се въведе еврото.

 

"Няма критерии, които да не можем да изпълним. Не е добре да се инвестира всичко само в депозити и имоти, само в собствената си държава и валута, най-доброто решение е диверсификация", коментира Василев.

 

"Всички мерки за бизнеса, я има 2 млрд., я няма. Подкрепял съм нехарченето на правителството. Изхарчиха се поне 4-5 млрд. излишни. Разходите трябваше да са с поне 5 млрд. по-ниски за тази година", обясни икономистът.

Станете почитател на Класа