Иван Нейков, бивш социален министър и общински съветник в София: Приоритет в бюджет 2008трябва да е квалификациятана работната сила

Тотален приоритет за 2008 г. трябва да бъде обучението на хора, които вече се намират в системата на бизнеса. Образованието и здравеопазването, върху които се акцентира в бюджета за 2008 г., са важни, но трябва да отчетем, че квалификацията на работната сила в България вече излиза извън контрол. Налице е намаляване на конкурентоспособността на българския бизнес, ясно личи невъзможността за въвеждане на нови технологии и иновации в много отрасли.
Тотален приоритет за 2008 г. трябва да бъде обучението на хора, които вече се намират в системата на бизнеса. Образованието и здравеопазването, върху които се акцентира в бюджета за 2008 г., са важни, но трябва да отчетем, че квалификацията на работната сила в България вече излиза извън контрол. Налице е намаляване на конкурентоспособността на българския бизнес, ясно личи невъзможността за въвеждане на нови технологии и иновации в много отрасли. Пример за това е дори „Марица-изток“, където инвеститорите искат да въведат системи за новите мощности, но не могат поради липса на подготвени за това кадри. Липсата на достатъчно подготвен човешки капитал ще накара бизнеса да внася кадри от чужбина. Каквото и лошо да си помислите за развитието на икономиката на България, то ще се случи, ако продължават да се подценяват квалификацията и капацитетът на работната сила. Решението на проблема е единствено въвеждането на бърза, удобна, близка до работното място система, чрез която работодателите да преквалифицират работниците. Ако не се действа бързо, пораженията ще са съизмерими с тези, предизвикани от липсата на реформа в българското образование. Ефектът обаче ще е значително по-бърз и чуждите инвеститори не само ще намалят интереса си към българския пазар, но ще спаднат и паричните потоци при липсата на възможност да намерят подходяща работна сила. Доходът на българите ще расте. Плоският данък е едно положително явление в данъчната ни система. Колкото по-проста е една система за начисляване на данъци, толкова по-евтина и ефективна е тя. Ставката от 10% дава възможност на семействата да прогнозират по-добре разходите и приходите си, отколкото сложната система на семейното подоходно облагане. А тази преференция дойде и си отиде толкова бързо, че в крайна сметка не можахме да отчетем плюсовете и минусите. Прогнозата на министъра на финансите Пламен Орешарски, че бюджет 2008 ще е насочен към хората с по-ниски доходи, обаче не е вярна. Данъците ще са еднакви за всички, а който получава повече пари, пак ще плаща повече. В стратегически план хората с по-ниски доходи ще спечелят от плоския данък. Това е добър десен икономически ход и аз не мога да не го подкрепя.

Станете почитател на Класа