Пробив! Домусчиеви пребориха енергийната мафия

Пробив! Домусчиеви пребориха енергийната мафия
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    15.07.2023
  • Share:

Братята Кирил и Георги Домусчиеви, които са реалните собственици на индустриалния парк „Балкан“ в Ловеч, направиха исторически за родния бизнес пробив, превръщайки се в първите индустриалци, които сами ще произвеждат и захранват с ток със „затворена електроразпределителна мрежа“.

 

 

Икономическото издание „Капитал“ пише, че на 7 юли индустриален парк „Балкан“ е получил лиценз от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) за опериране на затворена електроразпределителна мрежа и реално ще бъде изваден от обхвата на „Електроразпределителни мрежи Запад“ (преди „ЧЕЗ Разпределение“).

Това е първият подобен случай в България, след като идеята за "затворена електроразпределителна мрежа" беше лансирана през 2020 г. в тогавашния проектозакон за индустриалните паркове, приет след това през 2021 г. Главните му противници тогава бяха електроразпределителните предприятия (ЕРП), като основното им възражение беше, че приемането на закона ще лиши бизнеса от възможността за избор на доставчик на ток. Тогава анализатори отбелязха, че доста по-реалистична причина за притеснението им,  е че

най-големите консуматори на ток може да ги напуснат, като си обособят собствени мрежи.

В индустриалния парк „Балкан“, разположен на площадката на някогашния автомобилен завод в града, ще произвеждат електроенергия от новоизграден голям соларен парк на територията на индустриалната зона, който също е одобрен от Комисията за енергийно и водно регулиране. Инвестицията в него е малко над 102 млн. лв., вложени в две документално отделени централи в непосредствена близост една до друга и обща мощност 106.2 мВт. Соларите заемат 716 дка, което е повече от половината територия на индустриалния парк (1315 дка).

Пробивът на Домусчиеви със сигурност ще бъде последван и от други големи консуматори на ток в близко бъдеще, а новата реалност ще понамали свръхпечалбите на енергийната мафия, отбелязват енергийни експерти.

Станете почитател на Класа