Богдан Богданов: Стратегическите проекти трябва да минават по "бърза писта"

Богдан Богданов: Стратегическите проекти трябва да минават по "бърза писта"
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    07.10.2023
  • Share:

Целите, които се поставят в Европа във връзка със зеления преход, не трябва да са за сметка на бизнеса. Това каза министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов по време на кръгла маса „Европейски регламенти за нулеви емисии. Да превърнем предизвикателствата пред България в успешен път за развитие".

 

 

По думите на Богданов тези амбиции трябва да са съобразени с реалните възможности. Според министъра всичко това трябва да бъде премерено и представено по подходящ начин, за да може страната ни да постигне тези цели.

Богданов изтъкна, че България не е изолирана страна в Европа и трябва да се съобразява със случващото се по света.

„В крайна сметка ние трябва да се съсредоточим в това освен прехода и целите, които сме си поставили, да запазим и надградим конкурентоспособността на бизнеса в Европа", каза Богданов.

Той припомни, че планът, приет от Европейската комисия за облекчаване на административната тежест на определени процедури, насочени към технологии за декарбонизация, „отваря" възможността за по-бързи процеси при одобрение на такива инвестиционни проекти и за по-разширени възможности за държавна помощ. Затова се подготвят промени в Закона за насърчаване на инвестициите. Идеята е такива стратегически проекти не само за България, но и в Европа, да могат да минат по „бърза писта”, за да се работи по максималните прагове на държавна помощ.

 

 

 

NOVA

Станете почитател на Класа