Икономист: Очаква ни много голяма глобална финансова криза

Икономист: Очаква ни много голяма глобална финансова криза
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    02.11.2023
  • Share:

Икономистът, член на надзорния съвет на „Гилдията на финансовите анализатори и мениджърите на риска“ в Русия Александър Разуваев допусна, че сме в началото на световна финансова криза. По думите му,  ценните метали поскъпват, когато хората очакват някаква мащабна криза, пише Известия.

 

 

 

Според него разделянето на средства между облигации и акции в съотношение 60 към 40, както беше обичайно, вече няма смисъл. „Сега модерният антикризисен портфейл трябва да се състои от 75% злато, сребро и биткойн и 25% акции на петролна компания.“

„Златото и платината са убежище, това предполага, че ни очаква голяма, голяма криза. Не знам какъв ще бъде „черният лебед“, световна война, разпадането на еврозоната“, каза анализаторът в интервю за Lenta.Ru.

Разуваев отбеляза, че Италия или Испания могат да напуснат еврозоната. Съответно те ще конвертират своя държавен дълг от европейска валута в лири или песети.

„Всъщност това е фалит, банкова криза, може би ще се случи и нещо друго. Но по принцип това са предвестници на криза и тя, разбира се, ще бъде световна“, подчерта икономистът.

Той добави, че ако има голяма криза и рецесия, цените на енергията ще паднат.

В тази ситуация държането на пари в биткойни не е добра идея, но ценните метали и акциите на петролните компании са добър инструмент, заключи той.

На 28 октомври цените на ключови ресурси се повишиха рязко поради конфликта в Близкия изток. Така борсовите цени на златото се повишиха с почти 1% за една нощ, съобщава NSN.

По-рано, на 26 октомври, партньорът на Capital Lab Евгений Шатов каза на Известия в какво е изгодно да се инвестира в момента и какви финансови инструменти могат да се считат за надеждни. По този начин, според експерта, в края на 2023 г. ще се отворят добри перспективи за собствениците на акции в стоковите компании, по-специално от нефтения и газовия сектор.

Станете почитател на Класа