Въпреки увеличението на бюджета за здраве инвестициите у нас са малко, твърдят експерти

Въпреки увеличението на бюджета за здраве инвестициите у нас са малко, твърдят експерти
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    03.11.2023
  • Share:

В Европейския съюз българите дават най-много пари за здраве от джоба си. Почти 50/50 е инвестицията на държавата и личната инвестиция на българските граждани за здраве. Това коментира д-р Боряна Алексиева, съпредседател на Комитет "Здравеопазване", Американска търговска камара в България, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria.

 

 

 

Тя съобщи, че проведената миналата седмица конференция обобщава експертизата на три търговски камари, една от които е Американска търговска камара и неправителствени организации. Целта е да се стартира диалог за по-качествена, по-прозрачна и по-модерна система на здравеопазване, каза Алексиева.

Експертите са посочили дефицитите в българското здравеопазване вследствие на демографските показатели, пониженото ниво на инвестициите и риска от застаряване на кадрите в здравния сектор. Гостът смята, че тепърва ще видим у нас риска от това да не може да се лекуваме заради липсата и застаряването на кадрите в сектора.

„Здравеопазването не би трябвало да се третира като разход, а като една естествена инвестиция, която да влезе и да бъде заложена в програмите, мисленето и приемствеността във всяко едно правителство“, посочи събеседникът.

„В последните 20 години се наблюдават големи промени и нарастване на бюджета в здравната система, но все още тези инвестиции са малко“, смята гостът. Целта е да се намери формат, в който управляващите и властите в здравния сектор да работят в еднаква посока и тон, като поставят българския пациент в центъра на системата, посочи Алексиева. 

Въпреки големите инвестиции през последните години България се нарежда на последните места по демографски показатели. По думите на Алексиева българите са сред най-ощетените в ЕС, доплащайки най-много за здраве.

Алексиева отчете стремежът на правителствения и неправителствения сектор за инвестиране в профилактика, извънболнична помощ и насърчаване на ранната диагностика. Американската търговска камара и другите търговски камари могат да помогнат с идентификацията на пробойните в здравната система, нуждата за оптимизация на разходите и бюджетирането.

Част от доклада на Американската търговска камара, представен на конференцията, показва, че българинът масово възприема всичко свързано със здравеопазването като разход. Гостът коментира, че трябва да се мисли в посока, че това са инвестиции за здраве. Българските граждани са първи по отношение на „out of pocket” (извън джоба) разходите, които са различни от разходите предвидени за тяхното лечение, добави тя.

„Българското здравеопазване има широки възможности за развитие, но бизнесът не може да се справи сам с тази задача, затова трябва заедно да се работи с всички, които имат глас, политическа воля и политическо желание, за да съдействат“, коментира Алексиева.

Станете почитател на Класа