От Давос: 20-те водещи световни фирми надуват яко цените

От Давос: 20-те водещи световни фирми надуват яко цените
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    18.01.2024
  • Share:

Маржовете на 20-те най-големи компании в света през последните пет години са нараснали, обявиха на форума в Давос четири европейски асоциации, цитирани от Франс прес, призовавайки да се сложи край на монополните ситуации.

 

 

Според тяхната оценка между 2018 и 2022 година 20-те компании с най-висока борсова капитализация са имали среден марж, който тези организации определят като разликата между продажната цена на една стока или услуга и производствените разходи - от 50 на сто.

Те цитират най-вече "Епъл", "Майкрософт", "Сауди Арамко" и Ел Ве Ем Аш (LVMH),

предаде БТА.

Става дума за двойно по-голяма средна стойност от реализираната от половината от анализирания широк диапазон от компании, които се котират на борсата, сочи докладът, публикуван по повод Световния икономически форум в Давос.

По този начин нивото на маржа на 20-те най-големи компании е нараснало с близо 7 процентни пункта в сравнение с периода от 1995 до 2022 година, докато този на по-широкия диапазон фирми се е повишил средно с малко над 1 пункт, уточняват авторите на доклада. Той е изготвен от четири европейски организации "Балансд иконъми праджект" (Balanced economy project), "Глоубъл джъстис нау" (Global justice now), Центъра за проучване на мултинационалните компании (Somo) и "Лоби кънтрол" (Lobby control).

Тези компании "използват монополната си мощ в областта си, за да увеличават цените

и да ги поддържат високи, мамейки потребителите, само защото го могат", се посочва в доклада, който уточнява, че 14 от най-големите сред тях са партньори на форума и "участват в дебатите" на събитието, на което до края на седмицата се очакват 60 държавни и правителствени ръководители.

Преди откриването на форума в понеделник неправителствената организация "Оксфам" (Oxfam) вече осъди удвояването на финансовите активи на петте най-големи световни компании от 2020 година, дължащ се на скока на цените на акциите след пандемията.

Станете почитател на Класа