Съседна на България страна ни удари в земята по евтини храни

Съседна на България страна ни удари в земята по евтини храни
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    23.01.2024
  • Share:

През 2022 г. Румъния и България отбелязват най-ниското равнище на цените на потребителски стоки и услуги от крайното потребление на домакинствата в рамките на ЕС, което е 41 процента по-ниско от средното за ЕС. Това показват данни на Националния статистически институт на Румъния, публикувани днес и цитирани от БТА.
 
 На другия полюс по този показател са Дания (49 на сто над средното за ЕС), Ирландия (42 на сто над средното за ЕС), Люксембург (37 на сто над средното за ЕС) и Финландия (26 на сто над средното за ЕС).
 
"Индексите на ценовите нива изразяват колко единици от една и съща валута са необходими за закупуване на идентичен обем стоки и услуги в различни страни. През 2022 г. за потребителски стоки и услуги в състава на крайно потребление се плащат 100 евро на ниво Европейски съюз, а в двете крайности - 149 евро в Дания и съответно 59 евро в Румъния и България", се посочва в документа на НСИ.
 
Статистиката цитира изявление на Евростат, според което Румъния е най-евтината страна членка за групата "Храни и безалкохолни напитки" (72 процента), следвана от Полша (73 процента), а на обратния полюс са Дания и Люксембург, с най-високо ниво на цените за тази група продукти (121 процента).

България регистрира най-ниско ниво на цените в групите "Алкохолни напитки и тютюн" (66 процента), "Облекло и обувки" (80 процента) и "Поддръжка на дома, вода, електричество, газ и други горива" (38 процента), следвана от от Полша.

Според данните на румънския статистически институт най-ниската стойност на брутния вътрешен продукт на глава от населението през 2022 г. е отчетена от България, с 38 на сто под средното за ЕС. В другата крайност - със 156 процента над средното равнище за ЕС, е Люксембург.

Информацията на румънския статистически институт представя резултатите за покупателната способност в Румъния в сравнение с държавите членки на ЕС. Данните са изчислени от Евростат през декември 2023 г. въз основа на потребителските цени, събрани от участващите държави за общата класификация на стоки и сравними услуги, избрани като представителни за моделите на потребление на 36 европейски държави.

Взети са предвид и други данни за разходните елементи на БВП и друга информация, пояснява Аджерпрес, като се позовава на Националния статистически институт.

Станете почитател на Класа