КЗП заседава за индексацията на цените на мобилните оператори

КЗП заседава за индексацията на цените на мобилните оператори
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    05.02.2024
  • Share:

Комисията за защита на потребителите (КЗП) ще проведе днес открито заседание, свързано с индексацията на цените на мобилните оператори, предаде БНР.

Поканени са представители на неправителствени организации, Комисията за регулиране на съобщенията, омбудсмана, специалисти. Всички те ще изкажат становища как да бъдат защитени потребителите след поисканото от трите мобилни оператора повишение на цените на услугите им.

Почти по едно и също време Vivacom, Yettel и A1 обявиха, че ще индексират цените си заради инфлацията. Увлечението ще е между 4,7 и 9,5%, а от КЗП посочиха, че вече имало сигнали от потребители.

Преди дни премиерът Николай Денков се обяви за разговори, но само за да се посочи, че вдигането на цените е лоша икономическа практика.

В края на януари с писмо до институциите омбудсманът Диана Ковачева каза, че мобилният оператор може да увеличава цената, без потребителят да може да се откаже от договора, ако тя е по-висока. От година действат и по-ниски държавни такси за телекомите, които трябва да насърчават инвестициите и иновациите на операторите на мобилни услуги. Ковачева припомня, че това са и същите мотиви за увеличаването на цените.

Министерството на икономиката обяви, че ако не намери аргументи за вдигането на цените, ще търси "всички механизми на държавата". Депутати от управляващата сглобка пък заговориха за "индикации за картел" и промяна на законите.

 

Станете почитател на Класа