Студентите вдигнаха отдадените под наем жилища с 40%

С близо 40% е нараснал броят на отдадените под наем жилища през първите десет дни на август спрямо същия период на юли, показват данни на агенцията за недвижими имоти “Адрес”. Според брокерите август традиционно е силен за пазара на наеми на София, но динамиката от началото на месеца изненадва дори и тях. Макар че разглеждаме толкова кратък период, имаме основание да вярваме, че тенденцията е трайна и ще се задържи не само до края на месеца, но и през септември, коментира Цветелина Тасева, изпълнителен директор на компанията. Според нея основната причина е в профила на клиентите и техните мотиви да наемат. Традиционно активни в търсенето са студентите, които идват за първа година в столицата, но по-интересна е групата на тези, които до момента са предпочитали студентските общежития.
През последните дни има все повече изплашени от липсата на топла вода студенти, които предпочитат да си спестят неприятностите през зимата и да предприемат преместване още сега, обяснява Тасева. За разлика от предходни години младите хора днес не настояват апартаментът да е близо до Студентски град, а предпочитат ниски цени и удобен транспорт до факултетите си, коментира тя. Според компанията 47% от всички отдадени от началото на август жилища са нови, закупени с инвестиционна цел. Данните на “Адрес” сочат, че наемодателите могат да отстъпят от 10 до 35 евро от исканата цена, ако наемателите им допадат.
Каре: София влезе в Топ 3 по най-скъпи имоти според дохода


София влезе в Топ 3 по най-скъпи имоти според дохода


София се нареди в Топ 3 на най-скъпите столици от гледна точка на съотношението доход/цена на кв. м. Изчисленията са на полската компания за имоти Home Broker, цитирани от Investor.bg. Оказва се, че средното възнаграждение у нас, в Полша и Румъния ще стигне за покупка единствено на 1-2 кв. метра в центровете на съответните столици. За сравнение белгиецът, германецът или австриецът могат да си купят 10 кв. м. от топимот.

Станете почитател на Класа