Най-скъпи са жилищата в Монако, Пукет и Мавриций излизат най-изгодно

Монако остава най-скъпият пазар на първокласни жилища в света, сочи проучване на базираната в Лондонска агенция за имоти Chesterton Humberts, цитирано от investor.bg. Изследването уточнява, че в страната недвижимост на вторичния пазар струва средно по 45 хил. евро на кв. метър. Втората най-скъпа дестинация за любителите на скъпи имоти е френският курорт Сен Жан Кап Фера. Там средната цена на жилище е 32,5 хил. евро на кв. м. Сред конкурентите на Монако е Лондон, който заема третото място с цена от 22,5 хил. евро за квадрат.
Проучването отчита, че Ню Йорк и Париж изостават в класация със средни цени от съответно 15,5 хил. евро за квадрат и 13,5 хил. евро. От общо 22 разгледани пазара Пукет и Мавриций излизат най-изгодно с цени от 3 хил. евро на кв. м, коментират експертите.
При продажбите на нови жилища начело са Хонконг, Ню Йорк и Лондон с цени от съответно 19,5 хил. евро, 16,75 хил. евро и 16,5 хил. евро на кв. м.
Според агенцията за недвижими имоти Монако не за първи път се окичва с тази титла, но напоследък има известни разногласия относно това, кой конкретен район в момента е най-скъпият жилищен пазар. Според проучване на “Файненшъл нюз” най-скъпата улица за покупка на жилище в света е Severn Road в Хонконг. Апартаментите там се продават средно за 54 хил. евро на кв. м. За сравнение, на Avenue Princess Grace в Монако средната цена е 60 хил. долара, след като цените през миналата година паднаха с 50%, отчитат от агенцията, като се базират на данни от консултантските компании Knight Frank и Savills.

Станете почитател на Класа