Кризата изчисти имотния пазар от "сиви" брокери

Велизар Велков

За разлика от много други сектори, които заради кризата потъват в сивата икономика, при недвижимите имоти се наблюдава точно обратната тенденция. Пазарът на недвижимости не само че не укрива бизнес дейностите и ги отчита все по-коректно, но дори „изсветлява“ в последните две години, съобщиха за „Класа“ представители на водещи агенции. Според „Адрес недвижими имоти“ именно икономическата стагнация е принудила много нелоялни агенции и некомпетентни самостоятелни посредници (т. нар. креватни брокери) да прекратят дейността си и така сегментът се е изчистил от „сиви“ брокери“. По данни на „Адрес“ днес едва между 20 и 25% от участниците на пазара (купувачи и наематели) не използват услугите на агенция. Преди и по време на бума, в периода 2005-2008 г., когато за първи път е водена подобна статистика, всяка втора сделка се е правила без посредник.
Т. нар. креватни брокери дълги години влияеха негативно на имиджа на агентите по недвижими имоти, оплакаха се професионалистите. И обясниха, че под това понятие се разбират много от псевдоагенциите, състоящи се от един или двама брокери, които пускат обяви в специализираните вестници, но нямат никаква регистрация, за да практикуват тази професия.
В доста случаи те са хора, които работят от домовете си, като разчитат на случайни наемодатели или продавачи да дадат оферта за жилището си при тях. Много често „креватните брокери“ не плащат данъци, укриват комисиони, като понякога дори мамят клиентите си относно условията за наем или покупка. Според „Адрес недвижими имоти“ в последните две години българинът се е преориентирал, като е избрал да се довери за подобна инвестиция на лицензирани агенции. Причината: ако преди хората предпочитаха да си свършат работата сами, сега все по-често са на принципа „всеки да прави това, което може най-добре”. А и в период на криза, свито търсене и огромно предлагане потенциалните купувачи изпитват все по-голям страх да не станат жертви на измама и да изгорят с пари, смятат експертите.
Според Михаил Чобанов, изпълнителен директор на “Бългериън пропъртис“, няма кой знае каква видима промяна и почти всеки втори в София, Варна, Пловдив и Бургас решава да купи или наеме имот самостоятелно, без помощта на агенция. Данните на компанията сочат, че колкото по-голямо е населението на даден град, толкова по-висок е процентът на хората, които не ползват посредници при сделки. „Заради кризата около половината от агенциите за недвижими имоти в България изчезнаха, като това са най-вече малки и средни фирми със съмнителна компетентност и дейности“, потвърди Чобанов.


10-те грешки при покупката на първи имот

Пазарът на недвижими имоти регистрира известно активизиране през това лято, но ето и десетте от най-честите грешки, които правят потенциалните купувачи, според изданието Investopedia.com:

1.Купувачът не знае какво може да си позволи. Ако той гледа имоти, които не може да си позволи, има опасност да изтърве такива, които реално са в неговата категория.
2.Неправилна преценка за това, колко ще отпусне банката. Много по-добре е да се знае какъв заем финансовата институция може да отпусне, за да знае купувачът и какви имоти трябва да търси.
3.Бъдещият собственик не отчита допълнителните разходи. Трябва да се има предвид, че покрай новия имот ще се наложат редица допълнителни разходи. Те започват още при тегленето на потенциалния ипотечен кредит, както и такива по прехвърлянето, застраховката, данъците и други.
4.Купувачът е твърде нерешителен. Идеалният дом не съществува, затова трябва да се правят малки компромиси.
5.Емоционален подход. Хората често съжаляват, че са се поддали на сантиментални, а не на логически доводи за покупка.
6.Подмамване. Купувачът трябва да знае, че в много случаи жилището изглежда добре, но цената му е силно завишена.
7.Пренебрегване на приоритетите. Ако младо семейство планира деца, едва ли най-доброто решение за покупка на гарсониера.
8.Небрежна проверка. Огледът на жилището трябва да е винаги обстоен.
9.Купувачът няма агент или ползва този на продавача. Много хора нямат необходимите и достатъчни знания и умения за покупка на имот и въпреки това не се оставят в ръцете на професионалистите.
10.Не се мисли в перспектива. Много е трудно да се прогнозира какво ще се случи и все пак си струва да се направи план за следващите няколко години.

Станете почитател на Класа