Пазарът на черноморски имоти е стабилен

Луксозните жилищни комплекси по Българското Черноморие изглеждат като остров на благополучието, докато по-ниските сегменти по крайбрежието достигнаха дъното, казва независимата руска агенция RWAY (Аруей), цитирана от profit.bg Руските купувачи охотно ги купуват, макар и на сравними със западноевропейските цени.
В момента в България се продава практически „златният запас" - елитни имоти по брега на Черно море, при това неподновяем, защото измененията в градоустройствените разпоредби на балканската страна сложиха кръст на новите проекти на първа линия, които привличаха руски купувачи.
Приемането на България в ЕI наложи забрана за строителството на 100 метра от брега, както и ограничения за височината на сградите. Освен това присъединяването на терени в екомрежата „Натура 2000“ принуди страната да жертва и без това дефицитната си територия. Протежението на българската плажна ивица е всичко на всичко 25 км, докато в Испания то е 170 км. Руските купувачи традиционно не купуват имоти с инвестиционна цел и не скъпят средства за удобство. Луксозните имоти по Черноморието се броят на пръсти - те са около 500 завършени апартамента клас А и три пъти повече замразени. Руснаците са 50% от купувачите на имоти в България според оценката на Knight Frank. Същевременно търсенето от страна на британците намаля с 64% от юли 2008 г. до юли 2010 г. и е съсредоточено в по-ниските сегменти.

Станете почитател на Класа