Банковите промоции не успяха да раздвижат жилищния пазар

Велизар Велков
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Пазарът на жилища в София и големите градове у нас отново е поставен пред труден период, тъй като раздвижване почти не се наблюдава. Около това мнение се обединиха анализаторите на имотния пазар. Според Цветелина Тасева, изпълнителен директор на „Адрес недвижими имоти“, въпреки че банките активно предлагат ипотечни кредити и дори намаляват лихвите по тях, броят на сключените сделки за продажба не расте. Причината този път не е в липсата на интерес от страна на купувачите, а в сериозното разминаване между търсене и предлагане.
Пряк анализ на поведението на клиентите показва, че от 10 нови такива 5 са продавачи и също толкова са потенциалните купувачи, допълни Тасева.
Така погледнат, пазарът изглежда балансиран. Но на практика в общия случай се предлагат имоти с големина над 100 кв .м на цена около или над 100 000 евро, а се търсят двустайни жилища на стойност между 40 и 50 000 евро. Разликата е твърде голяма, за да може да се тушира с търговски отстъпки или преговори. По-съществен от паричната разлика се оказва въпросът за параметрите на имотите. В София в момента не се продават имотите, които се търсят. Това прави сделките много трудни, сподели още експертът. „Фаза на стабилизация“ пък нарече пазара на недвижими имоти председателят на Националното сдружение „Недвижими имоти” Лъчезар Искров, цитиран от „Фокус”. По думите му по отношение на цените не се забелязва допълнителен спад, а дори в по-големите градове като София и Варна се забелязва увеличаване на броя на реализираните сделки.

Активизиране може да дойде от „тъмните прозорци“

Според Тасева пазарът значително ще се активизира, ако се появят предложенията за така наречените в бранша „тъмни прозорци”. Това са всички онези жилища, които по една или друга причина собствениците не използват, не отдават под наем и не продават. Имотите, които стоят затворени, постепенно се амортизират и след няколко години, когато вече се появят като оферти, по-трудно ще попадат в категорията на активното клиентско търсене. В общия случай този тип собственици на жилища искат да изчакат по-добри времена, когато се надяват да получат за имота си по-голяма сума.
Факт е, че най-голяма загуба в стойността отбелязаха най-скъпите имоти, тези, които преди кризата бяха надценени под влияние на различни субективни фактори. Купувачите днес са по-разумни в избора си и не са готови да плащат изключителна цена за конкретен имот с перфектна локация. Те предпочитат да купят по-голямо жилище на съседната улица. По тази причина няма реално сключени сделки на 3000 евро за кв. м, каза още изпълнителният директор на „Адрес“. В момента се договарят покупки най-вече за построени нови имоти. Старите тухлени жилища са с големи квадратури и високи цени и не съответстват на финансовите възможности на купувачите. Банките са въздържани към финансиране на сделки за панели и така изборът предвид намалелите свободни малки апартаменти с акт 16 се оказва силно ограничен. Ситуацията на криза не позволява и покачване на цените. Бюджетите на купувачите са ниски и трудно могат да бъдат надвишени, тъй като спестените средства са ясни, а външното финансиране e изчислено от банката при минимален риск и с това не се прави компромис.
По отношение на повишената взискателност на потенциалните клиенти Colliers International отчита повишен интерес към качествени имоти в комплекси от затворен тип. Наблюдава се все по-ясна сегментация на различните видове строителство, смята Татяна Емилова, мениджър "Жилищни имоти" в компанията. Процентният спад на цените се регулира спрямо различните критерии, на които отговаря жилищният имот: инфраструктура, качество, локация. Затворените комплекси стават все по-търсени и оценявани от купувачите. Голяма част вече са наясно, че този тип имоти държат определени цени.

Средно цените в големите градове са по 850 евро на кв. м

Полина Стойкова, оперативен мениджър в „Бългериън пропъртис“, също потвърди, че няма промяна на цените, на които се сключват сделки в големите градове през последните 5-6 месеца. По данни на компанията средната цена на продадените апартаменти в София през последните 3 месеца се запазва същата като през второто тримесечие на годината, а именно 850 евро на кв. м. Докато в началото на годината сделките с апартаменти във високия клас - луксозни имоти , преобладаваха, то през последните няколко месеца интересът и сделките са основно с апартаменти в ниския ценови сегмент. Има лек ръст в броя на реализираните продажби в столицата през лятото на 2010 г. спрямо лятото на 2009 г. - с около 10%. Запазва се тенденцията купувачите да обмислят продължително време покупката на имот и да не бързат да вземат окончателно решение. През последните месеци се забелязва активизация на продажбите в по-малките областни градове като Бургас, Пловдив, Велико Търново и др. От началото на кризата тези пазари бяха стагнирали, а продажби се реализираха основно в София. Покупки на апартаменти в тези градове се сключват на цени между 25 000 и 40 000 евро при средна цена около 500-600 евро на кв. м.


Стабилизация при лукс сегмента

Цените на жилищата в луксозните квартали на столицата бавно стабилизират нивата си, като дори поскъпват и достигат нива от над 1000 евро на кв. м. съобщи Цветелина Тасева, изпълнителен директор на „Адрес недвижими имоти“. Стойностите през лятото се запазиха стабилни. Някои квартали дори отразяват лек ръст - в „Лозенец“, център, „Борово“ вече трайно се установява подобна тенденция. Според експертите на „Бългериън пропъртис“ промяната в търсенето на луксозни имоти се изразява в по-слабия интерес към тях през последните месеци, което обаче е обусловено и от по-слабия летен сезон за градските имоти по принцип, каквито са повечето луксозни имоти, най-ясно изразен пазар за луксозни имоти имаме в София и Варна.

Станете почитател на Класа