Тайно дават общински имот за застрояване

„Класа“

Граждани на столичния квартал „Красно село“ скочиха на бунт срещу строежа на поредната кооперация в града. Предвижда се блокът от почти 7 етажа да изникне на китната улица „Богдановец“, където има основно ниски сгради в духа на стара София.
Най-странното в случая е, че блокът ще бъде построен върху няколко частни и един общински имот на ул. „Богдановец“ 16, чието първоначално предназначение тъне в мистерия, а преструктурирането му, за да попадне в строителните планове на частната фирма „Васил Пеевски“ ЕООД, е забулено в мъгла. Частната фирма обезщетява общината с апартаменти, затова вероятно става дума за замяна, въпреки че още с влизането си в Столична община от ГЕРБ единодушно обявиха т. нар. заменки за „порочна практика“.
Проверка на „Класа“ в имотния регистър установи още, че дружеството „Васил Пеевски“ ЕООД е сключвало различни по рода си сделки с имоти, но за бившия общински имот на „Богдановец“ 16 не излиза информация.
„Не можем да дадем информация за имот, който вече се стопанисва от частна фирма“, заяви служителката от отдел „Услуги по устройство на територията (строителство, инфраструктура, скици, реклама)“ в столичния район „Красно село“. Това установи проверката на „Класа“ за състоянието на общинския имот. Кметът на район „Красно село“ Пламен Църноречки пък не отговаряше на мобилния си телефон въпреки упоритите опити на „Класа“ да се свърже с него.
По информация на граждани от съседните имоти, общинският парцел на „Богдановец“ 16 е дарен на Столична община от частен собственик с условието да се ползва за обществени нужди. С точната информация за състоянието и историята на имота разполагат в район „Красно село“, от където очевидно не им се говори по въпроса.
Репортерска проверка установи, че „мистериозният“ общински имот на столичната улица наистина е бил отреден за обществени цели. „В устройствения план от 1992 г. този и съседният парцел са отредени за изграждане на спортни игрища за близкото училище“, обясни пред „Класа“ арх. Боряна Шивачева от „Граждани за зелена София“.
На живущи от ул. „Богдановец“ им е оказан натиск, като им е било обяснено, че предприемачът е толкова „влиятелен“, че ще построи блока на всяка цена. Това е записано в официалното възражение до кмета на „Красно село“ Пламен Църноречки, подписано от председателя на инициативния комитет на протестиращите д-р Цветелина Стоянова. Според хора от квартала Васил Пеевски демонстрирал, че е близък с хора от високите етажи на властта.
„Не сме оказвали психологически натиск на никого. Ние не сме мутри, а предприемачи. Мислите ли, че е възможно в днешно време в центъра на София да се построи кооперация, без да има необходимите разрешителни за това? Срещу общинския имот на „Богдановец“ 16 ще обезщетя общината, като им предоставя жилищна площ за тяхно ползване, частните имоти на мястото на бъдещия строеж са придобити или с плащане в брой, или като обезщетявам собствениците. Никого не съм натискал и нe виждам основания за протести“, заяви пред „Класа“ строителният предприемач Васил Пеевски, шеф на „Васил Пеевски“ ЕООД.
На част от живущите в района обаче им е бил оказван психологически натиск, установи проверка. По тяхна изрична молба имена няма да споменаваме, но при необходимост имената могат да бъдат предоставени на правораздавателните органи.
Хората от района официално протестират и срещу плана за регулация и режим на застрояване и преструктуриране на жилищния комплекс „Крива река“. Според тях планът е разработен, без да се направи предварително проучване и без да се взема предвид, че районът е пренаселен и строителството в него е излишно, тъй като там и без друго има непродадени жилища, магазини и офиси. Протестиращите заявяват още, че в квартала им има нужда от обществени гаражи и паркоместа, защото в района освен живущите, спират лекари и пациенти от близките болници. В района, в който се предвижда да бъде построено поредното бетонно чудовище, няма и достатъчно зелени площи, нито детски градини.
„Детската градина наблизо е крайно недостатъчна, за да поеме всички деца. Всяка сутрин сме принудени да водим децата си или в отдалечени детски градини, или просто ги оставяме без надзор вкъщи“, оплакаха се пред „Класа“ граждани от квартала.
Недоволните от строителния хаос в „Красно село“ граждани заявяват още, че планът не взима предвид спецификата на района, в който има подземна река, заради която не е удачно нито високото строителство, нито изграждането на подземни гаражи. Въпреки това именно такива са плановете за строежа на ул. „Богдановец“.
„Изключително сме възмутени от потайното приватизиране на мястото на парцел на ул. „Богдановец“ 16, което беше общинска собственост и за което се водиха многогодишни битки по време на предишните правителства. Нека на това място да бъде изградено нещо с обществена полза, като детска градина, защитено жилище, паркинг, дори нека остане просто в зеленина, благодарение на която ние дишаме“, заяви пред „Класа“ председателят на инициативния комитет на протестиращите от квартала д-р Цветелина Стоянова.
На публичното обсъждане на новия устройствен план на „Красно село“, което вчера завърши със скандал, представителите на общината не можаха да дадат отговори на повечето въпроси. Кметът Пламен Църноречки не уважи събранието, а на гражданите не им бе обяснено защо той не присъства.

Станете почитател на Класа