Инвестициите в имоти в ЦИЕ се съживяват догодина

Несъответствието в очакванията за доходността между купувачи и продавачи на пазара на бизнес имоти в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) вероятно ще намалее значително през 2011 г., смятат експерти, цитирани от сайта Investor.bg. Това ще доведе до завръщане на обемите от капитал, насочени към сектора в региона, и до ръст на активността на пазара.
„Разминаването между очакванията за доходността между купувачи и продавачи всъщност се понижи от 100 базисни пункта преди година до около 50 пункта в момента“, коментира Джон Верпелети, директор за ЦИЕ в Colliers, по време на изложението за имоти Expo Real в Мюнхен.
„Ако тази тенденция продължи и през следващите месеци, ще станем свидетели на силен скок на инвестиционния пазар през следващата година“, добавя той, цитиран от PropertyEU. „Ще има възможност за разговори и инвеститорите ще се върнат на масата за преговори отново.“
През първите три тримесечия пазарът в региона отчете инвестиции на стойност едва 800 млн. евро, при това повечето в Полша. „Очакваме общата сума за цялата година да бъде около 2 млрд. евро", казва той. За сравнение пикът, отчетен през 2007 година, е бил 12 млрд. евро. Инвестициите в бизнес имоти ЦИЕ през 2009 г. бяха общо около 1,8 млрд. евро.
Проучване на Colliers International, публикувано наскоро, показва, че инвеститорите в региона планират да засилят активността си през следващите 12 до 18 месеца.
Подходящият момент е всичко, а моментът за инвестиции в някои развити пазари на имоти в Европа е именно сега, смятат специалисти. Това са предимно пазарите, които отчетоха най-голям спад по време на кризата.
Най-ниската точка на пазара в Румъния е била в средата на 2009 г. Страната е икономиката, която е отчела най-големия спад в БВП в ЕС, като според Джейсън Кар от Karr Consulting това трябва да се интерпретира като позитивен знак.
„В предишни цикли на пазара на търговски имоти именно страните, които отчитат най-големи спадове, са тези, които предлагат най-добрите възможности за бързо възстановяване и ръст“, коментира той.
Над 90% от 150-те инвеститори, взели участие в проучването на Colliers, казват, че смятат да започнат активни инвестиции на развитите пазари в Европа през следващите шест месеца.
На по-малко развитите пазари вложенията може да се ускорят, ако инвеститорите и предприемачите „пренебрегнат егото си“ и стартират съвместни проекти с по-голям потенциал за ръст, отколкото множество конкурентни проекти. Подобно нещо вече стана на някои места, което доведе до недобре планирани спекулативни схеми, превърнали се в значителен проблем, се казва в проучването.
Специално за някои сегменти от пазара в близко бъдеще се очаква недостиг на качествено предлагане. Такъв е пазарът на търговски площи, където развитието на нови проекти почти е спряло, в резултат на което ще се стигне до дефицит на някои видове имоти и повишена конкуренция за наемане.


Фонд със 168 млн. евро ще инвестира в хотели

Международната компания за инвестиционен мениджмънт Invesco Real Estate (IRE) обяви, че планира да създаде своя втори фонд за инвестиции в хотели на територията на цяла Европа. Фондът ще стартира своята дейност с придобиването на начален портфейл от хотели на обща стойност 168 млн. евро. Стратегията му предвижда придобиването на модерни хотелски активи в средния пазарен сегмент на стратегически локации в близост до градските центрове, летища и конгресни центрове в Европа. Хотелите трябва да са оперирани от големи местни или международни оператори с наложено име на пазара.
Вторият фонд на компанията ще следва стратегията на първия, който бе създаден през 2006 г. с капитал от 350 млн. евро. Сега той управлява портфейл от 16 хотела с различни марки в девет държави с брутна стойност на активите от над 650 млн. евро.

Станете почитател на Класа