Близо 10% от индустриалните площи остават свободни

Eвгени Сираков

Обемът на незаети площи запазва тенденцията на покачване и през третото тримесечие на 2010 г. достига 9.24%, съобщи Сергей Койнов, изпълнителен директор на Forton International, по повод ново проучване на компанията. Според него пазарът не е толкова голям, колкото е бил преди години, а правилата и наемните цени се диктуват от наемателите, а не от наемодателите, както е било тогава. Освен това няма големи заявки за площи в момента и тенденцията за оптимизиране на разходите на клиентите е за релокация и предоговаряне на наемите. Това е причината новите проекти да бъдат изграждани качествено и модерно на добри локации, коментира Койнов. Данните от изнесения доклад показват, че около 73% от новите модерни площи, завършени през 2010 г., са изградени от компаниите за лично ползване, вместо да се наемат такива от други фирми. По този начин се задоволяват максимално изискванията им и се оптимизират разходите.
Логистичният бизнес се радва и на 10 до 20% ръст в оборотите в резултат на повишения експорт на страната през 2010 г. Това дава надежда за развитие на сектора през следващите месеци. Очаква се отново фармацевтичните компании, международните търговци и фирмите от преработващия и технологичния сектор да бъдат двигател на пазара на индустриални и логистични площи. Според Forton в края на 2010 г. и началото на 2011 г. тези клиенти ще се нуждаят от висококачествени терени. Тогава ще бъдат реализирани и проектите за индустриални паркове, които в момента са в проектна фаза.
Цените, на които се договарят складовите площи в момента, са паднали с почти 35% и вече са достигнали до нива около 4 евро на кв.м при стойности от 6 евро за периода 2007-2008 г. за първокласните площи, каза Александър Танев, ръководител „Индустриални и логистични площи“ във Forton. На инвестиционния пазар вложителите все още очакват и същите нива на възвръщаемост от 13%, допълни той.

Станете почитател на Класа