Петър Диков: Строителството ще претърпи нов бум до 4 години

Евгени Сираков
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Строителният бранш ще претърпи нов бум най-рано след 2 до 4 години, заяви Петър Диков, главен архитект на София, по време на дискусионен форум за перспективите пред сектора. Според него някои негативни явления ще останат в историята като прекалено високите печалби на предприемачите, строителството без висококачествени проекти, изграждането без подходящата инфраструктура, както и нискокачествените строежи и тези „на зелено“. Печалбите на строителните предприемачи не трябва да надхвърлят 20% - 25%, коментира Диков. Според него интеграцията на строители и предприемачи също ще остане в историята. Така различните функции ще се поемат от различни лица и строителните компании няма да поемат излишен риск, който може да доведе до фалита им. Парите, с които ще се финансира строителството, сега ще идват под формата на кредити от специализираните институции, а не от други източници, допълни архитектът. След 5-7 години София ще има отлична инфраструктура и изградени магистрални връзки с всички съседни столици.
Строителният сектор отбелязва спад с 23% през 2010 г. в сравнение с предишната година, пък отчете Светослав Глосов, председател на Камарата на строителите в България. По думите му тенденциите за сектора не са толкова песимистични, колкото са очаквали от камарата. Предвидените от тях фалити за около 1500 от строителните компании са били по-малко в действителност. Припомняме, че 1100 фирми бяха заличени от регистрите на камарата, като има и голям брой новозаписани членове.
Мрачните перспективи на експертите се дължат на несигурната икономическа среда, задълженията на държавата към фирми от бранша и липсата на оборотни средства. Според представители на бранша, раздвижване може да настъпи, ако се изпълняват проекти, свързани с инфраструктурата. Има възможности по оперативни програми с бюджет над 4 млрд. евро за усвояване до 2014 г. Развитие се наблюдава при пътното строителство заради трите лота на магистрала „Тракия“. Очаква се този месец да се избере изпълнител и на още 2 лота от магистрала „Марица“, както и изграждането на лот от магистрала „Струма“. Следващата година се предвижда строене на ВиК системи, сметища и други инфраструктурни проекти, които да се реализират с европейски средства.
По отношение на цените на имотите, представители на агенции коментираха, че в София те са стабилни през тази година, като понижението им няма да достигне дори 10%. От август насам има леко раздвижване на жилищния пазар, показват данни на Камарата на строителите. Цените на парцелите и строителните услуги са се понижили значително в условията на слабата активност в сектора.

Станете почитател на Класа