Търсят се жилища в центъра на София, сделките са за по-крайни квартали

Търсенето на апартаменти в София е съсредоточено предимно в централните райони на столицата – „Лозенец“, „Иван Вазов“ и ул. „Оборище“, показва проучване на компанията за недвижими имоти Arco Real Estate. Причината купувачите да искат жилище в тези райони е добрата локация и лесният достъп. Голям брой от реално сключените сделки за покупко-продажба на имот обаче са предимно в кварталите „Люлин“, „Младост“, „Банишора“ и Студентски град. Това се дължи на по-ниските цени на имотите там, както и наличието на добра комуникативност. Най-търсените апартаменти в столицата в момента са двустайните на цена от 60 хил. евро до около 75 хил. евро и площ между 60 и 80 кв. м според данни на компанията. Желани от купувачите са и тристайни жилища между 80 и 100 кв. м на цена от 75 хил. до 100 хил. евро. Предлаганите апартаменти в центъра на София варират между 800 и 1200 евро за кв. м в зависимост от точното им местоположение и качеството на имота. Купувачите продължават да насочват вниманието си предимно към готови вече изградени жилища и наскоро завършените такива с Акт 16, допълват от фирмата.
Цените са определящи в момента за пазара на недвижимите имоти, сподели за „Класа“ Михаил Чобанов, управител на Bulgarian Properties. Според него най-много сделки реално се сключват в югозападните и западните райони на столицата. В „Люлин“, „Овча купел“, „Красно село“ и „Красна поляна“ са регистрирани множество покупко-продажби в последния месец. Интересен за клиентите е и районът на квартал „Лозенец“, където сделки за апартаменти са се сключили при средни цени около 1000 евро за кв. м. Според експерта цените в „Младост“ са твърде високи, за да се стигне на практика до покупко-продажби.
През последното тримесечие пазарът за имоти е много оживен, коментира и Весела Илиева, управител на Unique Estates. Най-търсени в центъра на София са луксозни апартаменти около Докторската градина и хотел „Радисън“. Цените там остават високи и почти не са повлияни от кризата, допълва тя. Търсенето е повече от предлагането и цените са 2500 – 3000 евро на кв. м. Около булевард „България“ в столицата средните нива са около 900 евро за кв. м, но не се търсят имоти във вътрешността. Тенденцията при къщите е най-желаните да са в „Бояна“, „Драгалевци“ и затворените комплекси, като имотите там се търгуват най-често за около 300 хил. – 400 хил. евро, допълни Илиева.

Станете почитател на Класа