Плах оптимизъм за ръст на имотния пазар догодина

Плах оптимизъм бележи прогнозите на големите компании за недвижими имоти в разчетите им за 2011 г. Цените в повечето сегменти ще се стабилизират, като според „Бългериан пропертис“, ако икономиката се развива положително и няма допълнителни сътресения, то пазарът може да преодолее шока от драматичния спад през 2009 г.
Експертите прогнозират, че ще нараснат обемите от сделки и от края на 2011 г. до пролетта на 2012 г. цените на имотите ще преминат към тенденция на нарастване в рамките на 2-5%. „Вече във всички сегменти дъното е достигнато или е много близо, а в някои случаи може дори вече да сме го подминали“, смята Полина Стойкова, оперативен директор на „Бългериан пропертис“. От там съветват купувачите да бъдат активни, защото сега е добър момент за покупка. Дори и пазарът да не е достигнал абсолютното си дъно, то със сигурност е близо до него и прекалено дългото изчакване може да доведе до загуба на добри възможности.
Според разчетите на Forton International догодина ще продължи нарастването на предлаганите офис площи в София. В процес на строителство на различен етап са около 430 хил. кв. м, от които през 2011 г. е планирано да бъдат завършени 187 хил. кв. м. Очакваме някои от проектите да забавят излизането си на пазара поради липсата на достатъчно наематели, което би могло да намали обема на нови площи до 150 хил. кв. м, посочват от компанията.
Наемните нива за първокласни офис площи в центъра на София се очаква да бъдат в диапазона 11-12 евро/кв.м/месец, докато за основни булеварди клас А офиси ще се отдават за около 10 евро/кв.м. От гледна точка на наемателите периодът е изключително подходящ за преместване в нов, престижен и изгоден офис. В тази връзка може да очакваме около 20% ръст в нивата на усвояване на нови офис площи спрямо стойностите от 2010 г., посочват от Forton.
Съществена промяна на пазара на търговски площи през 2011 г. не се задава. За разлика от интензивните темпове на ново предлагане през 2010 г., догодина ще излязат на пазара едва 62 000 кв.м в 3 търговски центъра - Мол-Марково Тепе (175 000 кв.м) в Пловдив, Мол-Плевен (20 000 кв.м), както и втората фаза на Мол-Русе. От компанията прогнозират стабилизиране на потребителския интерес и постепенно повишаване на разходите на населението за стоки и услуги през 3-то и 4-то тримесечие. Предстои и появата на нови ключови международни марки на българския пазар. Най-съществена ще е конкуренцията на веригите за бързооборотни стоки. През 2011 г. наемите на първокласни логистични и индустриални площи в България се очаква да паднат до настоящите нива в Централна и Източна Европа, а интересът на наемателите да се разрасне извън района на София към по-големите областни центрове. Спрямо инвестиционния пазар очакванията на Forton са по-оптимистични на фона на предходните 2009 и 2010 г. До края на тази година се очаква финализирането на няколко сделки, което ще подейства като катализатор на инвестиционната активност и ще отключи интереса на чуждестранните инвеститори.


Какво се случи през 2010 г.?

2010 г. донесе така чаканата стабилизация на пазара на имоти в България и като цяло беше по-успешна от 2009 г., но не успя да сложи убедителен край на спада в цените на имотите, сочат данни на „Бългериан пропертис“. Допълнителните намаления на цените на база офертни нива са били около 5%. Спадът в цените на имотите на база реализирани сделки също е забавил темп до около 10%. Тази година реално е завършил цикълът на сегментация на пазара и луксозните имоти, като те се оформиха като отделен инвестиционен инструмент. Очакванията са, че освен българските инвеститори, на този пазар ще стъпят и чуждестранни купувачи. Увеличиха се и продажбите на морски ваканционни имоти с 20% спрямо лятото на 2009 г., отчитат от компанията, като междувременно е спаднал интересът към селските имоти. През 2010 г. е нараснал делът на руските купувачи сред чужденците, купуващи в България, с около 40% спрямо 2009 г. Британците пък тотално са се отдръпнали.

Станете почитател на Класа