Качествените имоти на пазара намаляват, интересът на купувачите се събужда

Цените на жилищата ще се запазят стабилни и през 2011 г., ако не се случат драматични икономически или политически катаклизми, сочи прогноза на агенцията за недвижими имоти Адрес. Според експертите на компанията някои икономически сектори започват възстановяването си. Качествените имоти на пазара, от друга страна, намаляват. Тези два фактора ще се окажат причината за събуждане на интереса на купувачите. Новите проекти, които стартират в момента, от своя страна могат да окажат натиск върху цените заради по-ниската си себестойност. Ефектът им обаче няма да се усети преди началото на 2012 г.
Доверието в сектора също остава на приемливо ниво. Това ще позволи много от замразените проекти да бъдат завършени в рамките на следващата година. Пазар и купувачи има, но липсва равновесна точка и споразумение за цените, на които да се постигне съгласие, посочват от Адрес. На базата на това няма основание да се очаква повишение на броя на сключените сделки през 2011 г.
Банковата система също може да се окаже фактор, който да влияе върху пазара. За момента банките не разполагат с ясна политика по отношение на лошите кредити. Това дава определени възможности пред кредитополучателите, защото те не се чувстват притиснати.

Станете почитател на Класа