Forton: Рано е за ръст на наемите на офис площи

Активността на наемателите на офис площи нараства и през второто тримесечие на 2011 г. показва доклад на Forton International. Въпреки трайния положителен тренд на усвояване ще бъде необходимо време, преди съществуващото в момента свръхпредлагане да бъде усвоено, отчитат анализаторите. Владислав Кайзеров, мениджър на отдел “Офис площи” във Forton International, коментира, че през второто тримесечие средните наеми на висококачествени офиси в столицата са били около 12 евро на кв. м, което показва трайно стабилизиране на пазара за период от една година. Въпреки това все още е рано да очакваме повишение на цените, тъй като има голяма част изградени и очакващи своите ползватели площи и едва когато бъдат поети от пазара, ще можем да говорим за евентуален ръст, категоричен е той.
Според доклада на компанията активността в София е движена главно от премествания на компаниите. От това печелят първокласните офис сгради, докато офисите с по-лоши характеристики продължават да изпитват натиск за допълнително намаление на наемните нива. Площта на наличните бизнес сгради през второто тримесечие на 2011 г. достига 1 367 000 кв. м, като за този период са завършени само две нови с площ от 12 900 кв. м. Обемът на офисите в процес на изграждане остава стабилен – около 580 000 кв. м. В това число обаче се включват проекти, които се развиват на етапи и част от тях могат да бъдат отложени или изобщо да бъдат отменени. Офис площите, които се очаква да бъдат завършени до края на 2011 г., са близо 140 000 кв. м. От Forton уточняват, че заетите офиси Клас А и Клас В са се увеличили с 43% на тримесечна база. Търсенето на площи над 1000 кв. м идва най-вече от компании от IT-сектора, медии, търговски банки, аутсорсинг и фармацевтични компании. Международните фирми пък се насочват предимно към висококачествени офис сгради Клас А с професионален мениджмънт, допълват експертите.
Нивото на незаетите площи в София остава 31%, тъй като ограниченото ново предлагане на офис площи се балансира от обема новонаети. До края на годината очакваме леко покачване на този процент, тъй като по-сериозен обем се очаква да се появи на пазара през второто полугодие, посочи Кайзеров. Като значима сделка, огласена през изминалото тримесечие, можем да отбележим придобиването на Mall of Sofia заедно с офис частта към него (10 400 кв. м) от страна на Europa Capital LLP. Общият обем на сделката надхвърля 100 млн. евро, уточняват от Forton.

Станете почитател на Класа