Обединяват брокерите на имоти в обща онлайн платформа

  • Невъзможно ще е в нея да попаднат фалшиви оферти

За да се ускори сключването на сделките от есента ще заработи онлайн платформа, която ще защитава не само работата на агентите, но и интереса на клиентите. Амбицията на брокерите е да се преборят с фалшивите обяви за недвижими имоти, съобщи nova news.
В бизнеса с недвижими имоти измамата е един от най-лесните начини за примамване на клиенти. Сайтовете са залети от фалшиви обяви, които обещават атрактивни цени, условия и топ локация.
„Когато един имот е обявен в различни агенции, всяка агенция гледа да е под цената на другата, което води до свалянето й, а това не е съгласувано със собствениците и ако се стигне до сделка собственикът казва, че не е съгласен на тази цена", заяви брокерът Мария Петрова.
За да се пресекат злоупотребите, през септември в мрежата ще се появи нова платформа за недвижими имоти. Т.нар. мултилистинг система. Качените в този сайт обяви съдържат подробно описание на предлаганите имоти, а шансът там да попадне нереална оферта, е нулев.
„Предимството на системата е, че много бързо и лесно може да се намери реално съществуваща оферта на пазара, това, което е недостатък на останалите портали за имоти, защото сега агенциите предлагат еднакви имоти с различни параметри, което е в ущърб на клиента", категоричен е Искрен Зографски от сдружение „МЛС Имоти България".

Собственикът избира дали офертата му да бъде публикувана само в мултилистинг системата или и в други сайтове. „Ако има 20 агенции, той може да я предложи само на една, но тя реално ще се предлага от тези 20, така се обезсмисля клиента да предлага имота в други агенции", добави Зографски.

Платформата работи като Фейсбук. За да бъде част от нея, всеки брокер трябва да се регистрира. Така клиентът ще е защитен от лъжливи обяви, измами с цената и нелегални брокери.

 

Станете почитател на Класа