Сделките с имоти се свиха близо 5 пъти за година

Броят на осъществените сделки с недвижими имоти през тази година спрямо предходната е намалял от 3 до 5 пъти според населеното място, показва доклад на ERA-Европа, цитиран от „Фокус“. Добрата новина е, че през втората половина на 2009 г. спрямо първото шестмесечие агенциите отчитат ръст на продажбите от средно около 30% на офис площите.
Средната продължителност, при която става факт покупко-продажбата, е между 2 и 6 месеца. Най-бързо се намират купувачи за жилища с квадратура около 50-55 кв. м, а тези, които стоят най-дълго на пазара, са обикновено с площ над 120 кв. м, отчитат имотните брокери от ERA. Средната продажна цена на жилище е 49 600 евро, а средната квадратура на продадените жилища е 53 кв. м за София-град за последните 4 месеца. Под 7% са успешните сделки за жилища на стойност над 80 000 евро през втората половина на годината.
„В настоящата ситуация има много купувачи, които изчакват цените да продължават да падат, но е изключително трудно предвидимо кога ще спре този спад. Това крие опасност за тези, които чакат твърде дълго“, обобщават настоящата ситуация на пазара от ERA.
Според брокерите се увеличава броят на огледите и все по-често се пристъпва към покупка.
От ERA отчитат като положителни предпоставки за развитието на пазара последните данни на БНБ, които сочат лек ръст на ипотечното кредитиране. От септември до сега повечето от основните банкови играчи вече обявиха намаления на лихви по ипотечни заеми и се очаква във възстановяващата се пазарна надпревара да бъдат увлечени и други кредитни институции. Запитванията за ипотечни кредити също отбелязват ръст от 15%.
От друга страна обаче, експертите отчитат и основните разлики между навлизането на кризата у нас и в другите страни от Европа. Една от тях е, че на бранша у нас се наложи сам да се справя с нелеката ситуация и не е проведена целенасочена държавна политика в тази посока. „Оздравителни мерки, каквито предприеха правителствата на старите страни - членки на ЕС, и на голяма част от новите, като съседна Румъния, дори не се усетиха от сектора у нас“, коментират от ЕРА-Европа.


Дянков: Спадът на лихвите ще се засили

През последната седмица четири банки започнаха да свалят лихвите, особено на кредитите за покупка на жилища, каза вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков в МС. Това става с известно закъснение от 3-4 месеца след падането на риска за страната. Сега има по-добри условия за банките да получат ресурс на по-ниски лихви от своите централи, допълни Дянков. Той очаква през следващите 2-3 месеца този процес да се засили, защото обикновено по-малките банки искат пари на тримесечие и на полугодие.

Станете почитател на Класа