Луксозните имоти в Лондон с първи ръст от 17 месеца

Най-скъпите недвижими имоти в Лондон отбелязаха ръст за първи път от 17 месеца насам заради очакванията за бонуси в Ситито в края на годината, съобщава местната агенция за имоти Knight Frank, цитирана от Investor.bg. Пре ноември къщите на цена над 1 млн. паунда са поскъпнали с 1,6% в сравнение с година по-рано, което е първото повишение на стойностите от юни 2008 г. На месечна база това е осмото поредно увеличение на цените, като спрямо октомври ръстът е 1,2%. Въпреки положителните данни цените остават с 15% под пика си, достигнат през март 2008 г. Според експертите на Knight Frank търсенето на лукс имоти от страна на топмениджмънта в хедж фондове, финансови институции, банки и инвестиционни компании движи пазара.
„Отделни данни от офисите ни сочат, че парите в Ситито стават по-видими с приближаването на сезона на бонусите в края на годината“, коментира Лиам Бейли, шеф на отдела за жилищни проучвания, цитиран от „Блумбърг“. Бонусите на служителите от сектора на финансовите услуги в Ситито и Канари Уорф, двата най-големи финансови района в Лондон, може да нараснат с 50% тази година до 6 млрд. паунда според Knight Frank. Заетите във финансовия сектор формират половината от търсенето на луксозни жилища в града.
Друга положителна тенденция, която отчита Knight Frank, е търсенето на студентски квартири. През есента то се е увеличило с 5%. Броя на учащите в висши учебни заведения се е увеличил от 1,8 млн. през 1996-1997 г. на 2,4 млн. за академичната 2009-2010 г.
Възстановяване отчита и пазара в луксозните предградия на града. За второто тримесечие цените там са се повишили с 3,7%. Луксозните жилища в квартали като Челси, Кенсингтън и Мейфеър може да достигнат отново пиковите си цени през 2012 г. - година или две преди останалата част от британския пазар на имоти, изчисляват от Knight Frank
През октомври броят на луксозните имоти, обявени за продажба за първи път, е паднал с близо 60% спрямо нивото от октомври 2008 г., докато броят на чуждестранните купувачи се повишава с 45%. Спадът на паунда спрямо кошница от валути също допринася за съживяване на търсенето от страна на чуждестранни инвеститори.

Станете почитател на Класа