Пазарът на жилища се събуди, краят на кризата е далеч

Людмила Куюмджиева
Велизар Велков


В последните няколко месеца се наблюдава раздвижване на пазара на жилищни имоти, което се дължи на два основни фактора: банките предлагат атрактивни условия по кредитите и клиентите са по-спокойни и склонни да преминат към покупка. Това обясни Татяна Емилова, мениджър отдел „Жилищни имоти“ в Colliers International, пред „Класа“. „Клиентите виждат, че на пазара има много добри оферти и сега е моментът да се възползват от тях. Комбинацията от тези два факторa заедно с необходимостта от ново жилище допринасят за сключването на по-голям брой сделки“, добави тя. Според нея все още не трябва да бързаме да тълкуваме това като край на кризата, по-скоро като положителни сигнали за постепенното раздвижване на пазара.
Качествените имоти са най-търсени в момента, уточни Илиян Николов, регионален директор на RE/MAX България. Той коментира, че новото строителство не е приоритетно, а жилищата в райони с добра локация. Цените са се понижили с около 15-20%, като най-драстичен спад се наблюдава при стойността на парцелите. Клиентите предоговарят цените и се ориентират към квартали от рода на Борово.
„Българският пазар се движи основно от местното търсене. В психологията на българите е заложено, че трябва да притежават собствено жилище. Ето защо хората, които имат нужда от първи дом или смяна на вече съществуващия, преминават към покупка“, коментира още Емилова. Друга основна група клиенти са тези, които разполагат със свободни средства и търсят най-добрия начин да ги вложат.
Според Михаил Чобанов, главен изпълнителен директор на BulgarianProperties, ситуацията на пазара на недвижимости е непредсказуема. Той обясни, че през ноември има 15% спад на сделките спрямо традиционно пиковия за имотния пазар месец октомври. Сключените договори обаче са почти на нивото от 2007 г. “Сделките през ноември в София са с 50% по-малко спрямо октомври, но са на по-високи цени. През десетия месец на годината сключените договори бяха за около 60 000 евро, а за ноември имаме средна цена 135 000 евро”, категоричен бе Чобанов. В традиционния за средната класа ценови диапазон в момента много трудно се сключват сделки. По думите му последните 5 месеца се наблюдава тенденцията хората да купуват жилища между 60 и 200 хиляди евро. Около 27% от сделките през миналия месец са били с български граждани, 19% с британски и 8% с руснаци.
Площта на закупените имоти е един от основните фактори на пазара на имоти в момента, сочи анализ на компанията за недвижими имоти „Адрес“. Клиентите масово търсят по-малки и лесни за поддръжка жилища заради слуховете за повишаване на цената на електроенергията и наближаващите студени месеци.
От „Адрес“ отчитат и тенденция младите собственици да продават своите имоти в идеалния център на столицата заради липсата на места за паркиране. Експертите обясниха, че този тип клиенти се насочват към други елитни локации, където тази грижа не съществува. Стойността на инвестицията в подобен имот е между 130 и 170 хиляди евро – сума, за която може да се договори просторно жилище в затворен комплекс с редица допълнителни екстри. Едни от най-активните в момента купувачи са тези на възраст 25-35 г.

Станете почитател на Класа