Задава се още 10% спад в цените на жилищата

Можем да очакваме жилищните цени да се понижат допълнително с до 10% в началото на 2010 г., в случай че банковото кредитиране продължи да се забавя с темповете от последните 3 месеца, а притокът на външни капитали остане слаб. Това показва анализ на "Индъстри уоч" за финансовото състояние на българина. Стойността на градските жилища, притежавани от домакинствата, намалява с 6 млрд. лева за тримесечие, като достига 105 млрд. лева към септември 2009 г. По този начин съвкупното богатство на домакинствата (финансово и жилищно) се свива съществено - до 139 млрд. лева през третото тримесечие на 2009 г.
От „Индъстри уоч“ уточниха за „Класа“, че спадът от началото на годината е 37 млрд. Добрата новина е, че темпът на понижение на цените на предлагане и на пазара на жилищата постепенно се забавя. Варна e градът с най-скъпи жилища, като разликата между цените там и в София продължава да се разширява.
Най-значим спад - от 28% годишно, е отчетен при едностайните луксозни апартаменти. Противно на очакванията на някои анализатори, кризата доведе до намаляване на разликите между цените на апартаментите във високия и ниския ценови сегмент, отчитат експертите.
Покупателната сила на средната заплата, измерена в жилищна площ, се повишава с 55 на сто за последните 12 месеца - до нива, характерни за 2004 г.
Задлъжнялостта на домакинствата в България е все още близо два пъти по-ниска в сравнение със страните от еврозоната, показва още анализът на "Индъстри уоч". Растежът на финансовото богатство се забавя до 2% годишно, или 800 млн. лв., до 34,3 млрд. лева през третото тримесечие на 2009 г. Нетното финансово богатство, отчитащо и задлъжнялостта на населението, нараства с 3,5 на сто спрямо година по-рано, отчасти и поради забавянето на банковото кредитиране, посочва Лъчезар Богданов, управляващ съдружник в "Индъстри уоч".
Домакинствата продължават да избягват рисковите инвестиции, като акции и вложения във взаимни фондове, за сметка на вложенията в нискорискови активи, като депозити и пари брой, които представляват почти 90 на сто от финансовото богатство.

Каре: Имотите у нас са загубили 28% от стойността си

България е четвърта по спад на цените на жилищата, като за последната година те са загубили 28%. През последното тримесечие цените у нас са намалели с 5%. Това съобщи сайтът Profit.bg, като цитира Knight Frank Global House Price Index. Цените на жилищата през третото тримесечие на 2009 г. растат в повечето от страните, като ръстът достига 70% в част от локациите. Израел остава най-добре представящият се имотен пазар с двуцифрен годишен ръст (13.7%). Дубай е в дъното на класацията със спад от 47% въпреки минималното възстановяване от 1,2% през последното тримесечие.


Станете почитател на Класа