Ирландци канят руски купувачи за български имоти

Ирландската компания Appreciating Assets, която изкупува имоти от България от ирландски собственици, изпаднали във финансови затруднения, има ново предложение за тях. Базираната в Дъблин компания „им пуска спасително въже“, като предлага да им намери руски купувачи за имотите у нас, пише ирландският Independent, цитиран от Dnes.bg.
Хиляди ирландски купувачи бяха принудени да се откажат от българските си имоти, които купиха по време на бума, защото не могат да изплащат вноските по заемите си. Много от тях са реипотекирали жилищата си в Ирландия, за да си осигурят депозит за имотите в чужбина. Сега, след като апартаментите са почти готови и трябва да бъдат изплатени пълните суми, не могат да съберат необходимите средства, обяснява изданието.
Адвокатът Том Макграт, специализиран в сделки с имоти в чужбина, казва, че компанията му е наводнена от запитвания от хора с финансови затруднения.
Дилън Кълън от Appreciating Assets обяснява, че на българския пазар има много руски купувачи, като голяма част от тях вероятно ще посетят страната за новогодишните празници.
„Руснаците продължават да почиват в чужбина и са много активни на пазара на имоти в България“, казва Кълън. Той предлага на ирландците, които имат имоти у нас и искат да ги продадат, да изпращат подробности за тях на компанията му, така че тя да може да таргетира руски купувачи, докато са в България за празниците.
Между 50 хил. и 100 хил. ирландски инвеститори са купили имоти в България за периода от 2000 до 2008 г., сочат изчисления на експерти. Според тях много от купувачите често са платили 120 хил. евро за апартаменти, които струват 40 хил. евро.
С офиси в Дъблин и София Appreciating Assets е продала 200 имота в България от началото на годината. Според говорител на компанията продажните цени са паднали с между 40% и 50% от пика на пазара, пише още изданието.

Станете почитател на Класа