Наредиха българския пазар на имоти сред най-високорисковите

Велизар Велков
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.


България е сред най-високорисковите държави за инвестиция в имоти, съобщава РИА „Новости“, цитирайки Игор Индриксонс, директор на отдела за инвестиции в имоти в чужбина на руската агенция IntermarkSavills.
Хората, предприели стъпката да инвестират в имот в чужбина, са изправени пред много опасности, част от които са непознаване на пазара, грешки в документацията, както и възможности за измами. От всички потенциални заплахи най-сериозна изглежда неправилният избор на държава, отчитат от IntermarkSavills.
Сред непривлекателните инвестиционни дестинации на първо място е поставен Дубай. Доказателства за това според експертите са скорошните проблеми на Dubai World. Пазарът на жилища в емирството е построен на принципа на търговия с опции върху имоти, която може да направи инвеститора много богат бързо. Но пазарът на имоти, основан на такава стратегия, има много ниска ликвидност на самите недвижимости и висока ликвидност на опциите. Проблемите на пазара не са вследствие на финансовата криза, а са причинени от неговия чисто спекулативен характер. Сходно е и положението в Панама, която скоро може да се превърне във „втори Дубай“. Индриксонс определя като все още ненадежден и американския пазар на имоти. Въпреки данните за възстановяване на сегмента експертите съветват инвеститорите да не бързат, защото има и обезпокояваща информация, свързана с отнетите имоти заради просрочени ипотеки. Самите щатски предприемачи все още избягват да влагат парите си в подобен род капиталовложения.
Има и трета група страни, които може да донесат загуби, като тук влизат България, Испания, Тайланд, Тунис и Египет. Всички тези държави са обединени от т.нар. виртуален ръст на цените на жилищата.
„Наблюдава се висок ръст на цените на първичния пазар при ниска ликвидност на вторичния. Предприемачите увеличават цените в процеса на строителство на обекта, тези данни попадат в статистиката и объркват инвеститорите. Като видят например 50% ръст на пазара в дадена статистика, инвеститорите влагат там. В резултат имаме някаква снежна топка – имотите поскъпват, защото се купуват, а се купуват, защото поскъпват. За жилищния пазар може да се съди обективно, ако при анализа се ползват 20-30% данни от първичния пазар и 70-80% от вторичния“, обяснява Индриксонс. Според него пазарът на готови жилища у нас е много слабо развит. Същата участ имат и Испания и Египет. Експертът не пропуска да спомене проблема за безконтролното застрояване в нашата страна.

Родните експерти са против


Не такова е мнението на българските експерти. Таня Косева – Бошова, изпълнителен директор на Европейски търговски център, сподели за „Класа“, че рискът на българския пазар на недвижими имоти е в умерени граници. Върху развитието на пазара влияят редица фактори, които очертават посоката му на движение и гарантират стабилността му. Разумната финансова политика на правителството допринася за това, икономиката да не е подложена на допълнителен натиск и да следва естествената си посока на развитие, смята Косева-Бошова. Пазарът благодарение на икономическата криза се изчисти от неопитните предприемачи с неразумни проекти, рискови и застрашаващи стабилността на сектора. За това допринесоха и повишените изисквания на клиентите, допълва тя. Съществуващите елементи на риск са предопределени от факта, че България все още е развиваща се страна и пазарът не е достигнал нивото на засищане на зрелите пазари. Този риск обаче е положителен за инвеститорите, защото им позволява да реализират по-висока доходност, добавя Бошова.
Михаела Лашова, мениджър инвестиционни продажби във Forton, също е на мнение, че рискът в инвестиция в страната ни е умерен, защото на пазара ще излязат много обекти, които ще отговарят на очакванията на международните инвеститори, и наемните нива в тях ще са атрактивни за купувачите. Те имат потенциала да растат във времето, а с тях да расте и бъдещата стойност на имота. Инвестиционният пазар в България е силно зависим от състоянието на финансиращите институции и тяхната кредитна политика, все пак уточнява експертът. В тази връзка рискът на пазара ще се определя до голяма степен от толерантност и разбиране към проблемите на бизнеса в момента.

Станете почитател на Класа