Имотният пазар е пред нов срив заради ипотекираните жилища

Людмила Куюмджиева
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Велизар Велков
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Имотният пазар може да бъде залят от продажби на жилища, които са собственост вече на банките, а това може да доведе до спад на цените и нов срив на сектора. Това прогнозира Цветелина Тасева, изпълнителен директор на агенцията за недвижими имоти “Адрес”. Тя обясни, че в момента кредитните институции все още не изземват драстично имотите на своите кредитополучатели, но предупреди, че това едва ли ще се задържи дълго. По думите й в момента трезорите са третият сериозен играч на пазара и бъдещото развитие на сектора зависи почти изцяло от тяхното поведение.
Ако обаче банките не изкарат масово ипотекирани имоти за продан, от компанията очакват през първите месеци на годината цените да се запазят на нивата от началото на декември и е възможен спад от около 10% на стойностите след договаряне. При този сценарий годината може да приключи дори с ръст, смята Тасева. Данните на агенцията сочат, че около 37% от продавачите на жилища през 2009 г. са имали финансови затруднения, но те не са с изплащане на ипотека.
Според Татяна Емилова, мениджър жилищни имоти в Colliers International, през втората половина на 2009 г. предлагането на жилища на пазара е продължило да нараства с умерени темпове. Все пак тя потвърди, че в този период е имало ръст на предлагането на ипотекирани жилища, но не смята, че предлагането на този тип имоти ще е толкова значително, че да промени сегмента.
Според експерти в бранша все повече банки у нас създават или обмислят регистрирането на собствени търговски дружества, чрез които да продават иззети ипотекирани имоти. Илиян Николов, регионален мениджър на ReMax Bulgaria Real Estate, също потвърди тази теза. Но допълни, че засега не очаква сериозна експанзия от страна на трезорите заради слабата активност на купувачите. Свои търговски дружества в момента притежават Райфайзенбанк, Пощенска банка, а Централна кооперативна банка, Корпоративна търговска банка и БАКБ имат дружества със специална инвестиционна цел (АДСИЦ) за имоти. Банки като ДСК, СиБанк и УниКредит Булбанк пък обявяват на сайтовете си имотните търгови предложения и работят с частни съдия-изпълнители. Такава е практиката и в Пиреос. От там обясниха за „Класа“, че полагат всички усилия и подпомагат клиентите си и че до реализиране на имота чрез съдия-изпълнител се стига само когато клиентът се укрива от банката или не желае да приеме предложената схема за плащане. Имотите, които са станали собственост, на която и да е банка се управляват по същия начин, както всеки друг актив в портфолиото и евентуалното решение за тяхна продажба или отдаване под наем зависи от пазарната ситуация и съответните ценови нива, разясниха от Пиреос.
Според Николов ипотекираните жилища не биха оказали сериозно влияние върху пазара на имоти в България, защото броят им не е толкова голям и заради свръхпредлагането. От УниКредит поясниха, че на сайта си обявяват всички публични актуални търгове, включително и за физически лица и фирми, като тази секция не е създадена във връзка с кризата, а е постоянна.

Станете почитател на Класа