Кризата нанесе загуби за милиарди на фондовете за недвижимости в ЦИЕ

Инвеститорите, които в годините на икономически бум купуваха недвижими имоти в Централна и Източна Европа, са загубили милиарди при срива на пазарите в региона, съобщи британският в. "Файненшъл таймс". Стойността на компаниите за недвижими имоти, които са съсредоточили дейността си в този регион, е намаляла с около 50% спрямо пика на пазара през 2006 година, отбелязват експерти. Много от фондовете се търгуват на 50-80% по-ниски цени, отколкото е тяхната нетна стойност на активите.
Силното понижаване на стойността на недвижимите имоти в региона показва високите равнища на задлъжняване при придобиването на собственост по време на пика на пазарите.
Инвеститорите са вложили много средства в създаване на компании и листване на фондове за търговия с недвижими имоти в Централна и Източна Европа, подтиквани от обещанията за бърза и лесна възвръщаемост на инвестициите в страни като България, Хърватия, Румъния и Украйна. Днес много от тези компании и фондове имат малка пазарна капитализация с неликвидни акции. Според британското издание спадът на пазара е довел до вълна от корпоративни сделки. Една от тях е тази за фонда Bulgarian Property Developments (BPD). През миналата година той бе делистнат от Лондонската борса, след като стана ясно, че след две години опити инвестиционната компания Windsorville Investments Limited, собственост на британския милиардер Джо Луис, е придобила над 75% от капитала на фонда.
Плановете на новите собственици бяха BPD да бъде трансформиран в частна компания. Люис нашумя преди години, когато заедно с Джордж Сорос и други спекуланти участва във валутни операции с британския паунд, довели до оттеглянето на Великобритания от европейския валутен механизъм. Освен всичко това Люис придоби дял в Bear Sterns, а състоянието му се оценява на около 2,8 млрд. паунда.

Станете почитател на Класа