40% по-висока активност на пазара на недвижими имоти

Средната активност на пазара на недвижими имоти у нас за първото тримесечие на 2010 г. се е повишила с около 40% спрямо същия период на миналата година, сочи доклад на „Бългериан Пропертис“. Продажбите през януари и февруари са се задържали на нива от втората половина на миналата година. Месец март е донесъл по-голяма активност и рекорден брой сделки от началото на кризата. Сделки продължават да се сключват само с луксозни имоти или с много евтини имоти, като основното изискване на купувачите е да са на изгодни цени, посочват още експертите.
Средната цена на продадените апартаменти в София за периода януари-март е 1040 евро на кв.м. „Бългериан Пропертис“ отчита и ръст в сключените сделки за наеми в столицата от началото на годината с около 30% спрямо последното тримесечие на 2009 г., но сделките се сключват на 30% по-ниски цени. От началото на годината се забелязва завръщане на интереса към южните черноморски курорти – предимно към скъпи и елитни имоти на цени от 80 000 до 130 000 евро или на много евтини апартаменти на цени около 25 000 – 30 000 евро. Основните купувачи са руснаци и рускоговорящи клиенти. Има известно раздвижване и на пазара на имоти в Бургас – интересът там е предимно от страна на български клиенти.
Средната цена на продадените апартаменти в Банско се задържа на нивата от втората половина на 2009 г. – около 40 000 евро. Основните купувачи са руснаци, но също и британци, българи и гърци. Пазарът на имоти в Боровец и Пампорово дори и през зимния сезон не отбеляза развитие и цените на имотите там по-скоро остават офертни, отколкото на реално сключени сделки.

Станете почитател на Класа