България изпревари Испания като топдестинация за покупка на имот

България зае за пореден път първо място в класацията за най-предпочитаните дестинации от руснаци за покупка на имот в чужбина, сочи доклад на руската агенция за недвижими имоти DOKI, цитиран от investor.bg. Страната ни е основният избор на руските купувачи през първото тримесечие, изпреварвайки държави с много по-топъл и мек климат като Испания и Италия. Това се случва благодарение на сравнително ниските цени и добрия маркетинг на нашенските имоти, се уточнява в доклада.
България заема първата позиция за трета поредна година. Докато преди беше предпочитана от руснаци на средна възраст, търсещи ваканционни имоти, страната ни днес започва да привлича и пенсионери, които търсят евтино място, където да живеят далече от студените руски зими, пише The Moscow Times.
По думите на Александър Пипин, директор на анализаторския център GdeEtotDom.ru и сътрудник за изготвянето на доклада, у нас е възможно да се купи добър имот по руските стандарти за 30 хил. евро. Средното ниво на сделка на руски купувачи през първото тримесечие е за 39 хил. евро, което е с около 7% по-ниска цена спрямо миналата година. Стойността на жилищата в България се е понижила с 4,6% през първите три месеца на 2010 г. и с над 28% от началото на икономическата криза.
Повечето руснаци, които купуват имоти в България, са на възраст между 30 и 40 години и посещават страната с ваканционна цел за няколко седмици всяка година. Много от тях отдават под наем имотите си през останалата част от годината. Въпреки ниските цени, част от руснаците започват да се преориентират към други дестинации. Тези от тях, които не познават достатъчно добре България, решават да купят имот на базата на данни от брокери на имоти, които предоставят подвеждаща информация за условията на сделката, каза Пипин.
На второ място в доклада на DOKI е Испания, където е насочено търсенето в по-високия ценови клас. Сделки с руснаци в страната са били сключвани за средно 149 хил. евро през първото тримесечие, което е спад от 16% спрямо година по-рано. Италия заема третата позиция. Това се дължи най-вече на действията на местните агенции за недвижими имоти, които сега насочват усилията си към руските клиенти, след като западноевропейците спряха да купуват жилища там заради кризата. Други популярни дестинации за ваканционни имоти сред руските купувачи са Турция, САЩ, Израел, Чехия, ОАЕ и Кипър.


Кол центровете са двигател на пазара на офис площи

Аутсорсинг компаниите са един от основните двигатели за пазара на труда и търсенето на офис площи в България. Според Colliers International и A.T. Kearney тази тенденция ще се запази и занапред. Една от най-големите аутсорсинг компании у нас Call Point New Europe откри релакс зона в марокански стил в новия си офис. Целта е да има повече място за почивка на служителите. „Офисите все повече ще отговарят на модерния начин на живот на хората“, коментира Филип Угринов, изпълнителен директор на Call Point New Europe.

Станете почитател на Класа