Цветелина Тасева, изпълнителен директор на „Адрес недвижими имоти“: Налице са първите сигнали за завръщане на спекулантите


Визитка:

Цветелина Тасева има опит в областта на финансите и на инвестициите в недвижими имоти. Носител е на световната награда на AIG за "Топ 10 брокер". Завършила е история и социални науки в Институтa на младежта в Москва и Факултета по търговия към Икономическия университет във Варна. Говори английски, руски, френски и полски език. В момента заема поста изпълнителен директор на агенцията за недвижими имоти „Адрес“.


- Г-жо Тасева, каква е прогнозата ви за развитието на пазара на недвижими имоти у нас, като се имат предвид засилените рекламни кампании на банките за ипотечни кредити в последно време?


- Основният ефект от рекламите на банките е в объркването на продавачите – те гледат активността на финансовите институции и решават, че има много купувачи с пари. В резултат не предоговарят цените или дори ги вдигат. А истината е съвсем различна – пазар има, но с голямо предлагане. За да се стигне до сделка, трябва гъвкавост от страна на предлагащите. В противен случай офертите престояват на пазара много дълго време и дори отпадат. Очакванията ни тази тенденция да се запази и през летния сезон, който традиционно не е активен за купувачите. Те го използват за огледи и проучване на пазара, за добро или лошо, решението го отлагат.

- Споменахте високото предлагане, какво е отношението спрямо търсенето в средата на годината? Кои имоти са най-търсени? Има ли промени в ценовите нива?

- Предлагането продължава да надвишава в пъти търсенето, но по-съществено е дали тези две криви се засичат във времето. Съществен въпрос е и мотивацията на двете страни. В нашата компания регистрираме по 200 до 300 нови клиенти на седмица, но те просто ходят на огледи и не вземат решения, тъй като ги е страх. Сходна бройка са и новите продавачи, но по-голям процент от тях са силно мотивирани да реализират имота и да получат парите. Най-търсени остават най-слабо предлаганите имоти – двустайни, нови в квартали с добра инфраструктура и с акт 16. Има много предложения на акт 14 или 15, но купувачите отчитат тази сделка като рискова, затова изчакват инвеститорът да получи разрешение за ползване. Нови проекти не се стартират, така че нишата на наистина качествените нови жилища ще става все по-голяма. Търсене напоследък има и за панелни апартаменти поради по-достъпните ценови нива.

- Каква част от хората купуват имоти с инвестиционна цел и в какво се изразява тя - даване под наем на придобития имот или препродажба на следващ етап?


- Има първи знаци за завръщане на спекулантите, но определено те купуват на ниски цени, за да препродават по-късно. Няма клиенти, които очакват да спечелят от отдаване под наем, тъй като доходността е много ниска. Все пак делът на инвеститорски насочените купувачи е малък, а най-голям, около 85% от всички, е делът на покупките на основен дом.

- Какво е развитието на пазара на наеми? Има ли промени в ценовите нива, търсенето и предлагането в кризата?

- През летния период на пазара на наеми се наблюдава застой както в ценовите нива, така и в активността, подобно и на други сегменти. Една панелна гарсониера продължава да струва 150 евро на месец. Що се отнася до движението от началото на кризата до момента – средният спад за София е около 23%.

- Откъде идват комисионите на брокерите? И купувачът, и продавачът ли плащат за тях, както беше до неотдавна, или има нова схема?

- Ние работим за продавача – представляваме неговите интереси, които са имотът му да бъде продаден на най-добрата цена и все пак да бъде продаден. В този случай той плаща между 4 и 6 % и ние си я поделяме с колегите. Ако представляваме купувача и само него, т.е. работим, за да намерим най-добрия имот, който отговаря на изискванията му и той би го купил, то той плаща 3%. Новото в схемата е, че брокерите днес представляват само едната страна и вземат комисиона от нея. Докато доскоро те получаваха и от двете страни. А процентът на комисионата зависи от конкретния имот и неговото местоположение и стойност.

Интервюто взе Велизар Велков, This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Станете почитател на Класа