Страхил Иванов, управител на агенция "Явлена": През есента ще продължим да търсим дъното на пазара


Визитка:

Управителят на агенцията за недвижими имоти "Явлена" Страхил Иванов е сред професионалистите с най-голям стаж на българския пазар. Създадена още през 1992 г., неговата фирма е една от най-старите и най-големите в посредническия бизнес и консултациите при сделки и проекти в сектора. Страхил Иванов е бил научен работник в областта на миннодобивната промишленост, преди да се включи в бизнеса с недвижими имоти. Ръководи и "Явлена Импакт" - оценителската структура на фирмата. Има над 18-годишен опит в областта на сделките с недвижими имоти и оценяването. Един от основателите на Националното сдружение за недвижими имоти (НСНИ) и негов председател през 1996/1997 г. От 1994 г. до 1999 г. е председател на Националната секция на оценителите за недвижими имоти и член на УС на Асоциацията на бизнес оценителите в България (АБО). Учредител и член на УС на FIABCI-България. Номиниран за "Мистър икономика" и "Мениджър на годината" (2008).

- Г-н Иванов, каква е прогнозата ви за развитието на пазара на недвижими имоти у нас, като се имат предвид засилените рекламни кампании на банките за ипотечни кредити в последно време?

- Пазарът на недвижими имоти през тази година може да се дефинира като „плато“, като се наблюдава леко раздвижване през последните 4 месеца. То обаче не може да се определи като тенденция, докато не излязат по-сериозни индикатори за стабилизиране на пазара, каквито в момента няма. Сериозни промени в посока „нагоре“ не очаквам до края на годината, напротив – през есента ще продължим да търсим дъното на пазара.

- В период на криза продавачите са склонни на по-големи отстъпки от цената, за да си осигурят свежи пари. Доколко българите намаляват стойността на имотите си, за да намерят купувач?

- Напоследък все по-малко са склонни да намаляват цените, що се отнася до продажбата на апартаменти. Още преди година някои от стойностите достигнаха предела си и доста от продавачите не са склонни да правят неразумни отстъпки. Разбира се, необходимостта от свободни средства кара някои от тях да правят по-големи отстъпки. През 2010 г. в масовия случай това е в рамките на 5%-15% от цената на имота спрямо цените от 2009. В момента имотите се търгуват на нива от периода преди кризата - 2006-2007 г. При ваканционните имоти и парцелите отстъпките са най-големи и често достигат над 15%-20%.

- В последно време така наречените АДСИЦ (акционерни дружества с инвестиционна цел) и REIT (Real Estate Investment Trust) станаха основни играчи на пазара. Ще се разшири ли тяхното влияние и налагат ли се законодателни промени за ограничаване на тяхната дейност?

- Ние работим на свободен пазар и ограничаване дейността, на който и да било търговец, би било изключително лош сигнал в много посоки и не на последно място – към инвеститорите. Огромна част от парите в България през последните години влизаха през имотния сектор и не е чудно, че бяха създадени компании от типа АДСИЦ и REIT. В момента доста от инвеститорите по Черноморието и в Банско биха се зарадвали на проявен интерес от страна на такава компания – те са желан сътрудник. И след като са готови в този момент да вкарат свежи пари в пазара, не виждам защо впоследствие да не спечелят от това.

- Увеличават ли се заявките за покупка на имоти от страна на българи в Гърция заради кризата там?

- Интересът към Гърция от страна на българите никога не е бил особено силен, а и гръцкият пазар на имоти е много по-слаб и недобре регулиран, ако го сравним с нашия. Дори в момента не се забелязва ръст на запитванията.

- Как се промениха ценовите нива там и доколко изгодна инвестиция е покупката на имот в Гърция в момента?

- Промените са бавни в снижаването на цените, особено на този пазар, който наблюдаваме ние – Северна Гърция. При преговори се достигат отстъпки до 10%, но е добре да се знае, че гръцките граждани са собственици на доста имоти (т.е. заможни са) и предложение за рязко снижаване на офертната цена, отправено към тях, по-често предизвиква прекратяване на преговорите.


Интервюто взе Велизар Велков, This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Станете почитател на Класа