Предизвестеният изстрел

Афганистански бежанец загина от куршум на български граничен полицай - рикоширал куршум, уточняват от МВР. Мястото и времето на трагедията обаче не са никак случайни, коментира Александър Андреев.

 

 

Беше само въпрос на време, кога по външните граници на ЕС ще започне и да се стреля. И е чиста случайност, че за първи път това се случи в четвъртък край българо-турската граница. Спокойно това можеше да стане и в Македония, Сърбия или Унгария. Защото европейските институции и граничните служби на страните-членки не само са претоварени, но и нямат отговор на кризата. какво, не важи ли повече регламентът от Дъблин? Никой не знае и това.
Трябва ли границите да продължат да бъдат охранявани или обратното - бежанците и мигрантите да бъдат пускани свободно да ги преминават както и където си пожелаят? И на този въпрос няма еднозначен отговор. Именно от тази тъмна зона на дебата долетя среднощният изстрел край град Средец, при това точно когато в същото време в Брюксел европейските лидери търсеха отговорите на най-належащите въпроси около бежанската криза.
Но не е никаква случайност, че инцидентът се случи тъкмо на българската граница. доказателството за това откриваме в първите реакции на българските медии и във форумите в интернет: "Добър изстрел, момчета! Не искаме чернилки тук!" - така в общи линии звучат повечето коментари в публичното пространство. А шефът на Националния исторически музей и бивш министър Божидар Димитров предложи дори награда за храбрия граничен полицай. Това, че президентът Росен Плевнелиев изрази съжаление за убийството на афганистанския младеж, а правозащитници осъдиха незаконното използване на огнестрелно оръжие срещу невъоръжени хора, някакси потъна в общия хор на одобрение на случката. А също и на злостните хули срещу западните марионетки, които правели каквото им наредят от Вашингтон и Брюксел.
"Избягвайте България!"
От около една година основният поток от бежанци заобикаля България, което обаче не пречи огромното мнозинство от българите да продължава да е обладано от неясни страхове и съвсем открит расизъм. В един арабски "наръчник на бежанеца" България фигурира под номер 1 сред страните, които бежанците трябва да избягват. Ксенофобията и ислямофобията са много широко разпространени в България, се казва във въпросното четиво. И понеже русофилството е традиционно силно в България, в момента се образува една експлозивна смес на отрицание за бежанците и одобрение за руската военна операция в Сирия. Много българи се чувстват изоставени и предадени от ЕС. Засилват се опасенията, че Европа изгражда един вид санитарен кордон на Балканите, за да я пази той от нежеланите мигранти. А сметката за това отново ще платят бедните европейци, т.е. също и българските граждани.
Бедност, изостаналост, несбъднали се надежди, неясни страхове и национализъм - това е диагнозата на повечето балкански народи. В този смисъл смъртоносният изстрел край българската граница идва не само като логична последица от всичко това, но и като символичен израз и представителна извадка за недоволството, дори отчаянието на хората.
Подценяваната опасност
Европа се задъхва от бежанските потоци. Още по-лошо дори: тя се разпада по периферията си. Именно тази опасност се пропуска и подценява. Извън всякакво съмнение, възмущението в Европа за фаталния инцидент в България е оправдано. Налага се обаче да бъдат обстойно анализирани причините и да се действа много бързо. Защото след няколко години богатият Запад ще си е решил проблема с бежанците. Но югоизточният фланг на Европа може задълго да остане заплаха за мира и стабилността на Стария континент.
DW

Станете почитател на Класа