Защо още избират Борисов? Вижте репортажите от „Пирогов” – няма такава медийна проституция

Шедьоври на свиркаджийската журналистика

Колко са обслужващи медиите си личи по репортажите с Бойко Борисов от “Пирогов” вчера.
Всички големи и малки медии се почувстваха длъжни да „отразят” това забележително събитие – „Борисов открива ремонт”. Ремонтирано е детското отделение на „Пирогов”. Защо го открива премиерът? И да го открива той, защо това е в централните новини? Защо го превръщат в някакво голямо събитие?

 

Акция по рязане на лента на обновена клиника в "Пирогов"


Години наред шефове на „Пирогов” са издействали и отделяли с мъка някакви пари за ремонти тук и там из болницата. И нито една медия не е отбелязала това като някакъв успех. А сега премиерът идва и това се превръща в голямо постижение – лично негово и на правителството.

 

На всичкото отгоре Борисов заявява, че „Откак е построен „Пирогов”, не е правен ремонт”. И няма нито един репортер, медия, да му зададе въпрос защо така говори, имало е ремонти и преди. Или поне да изреже това дебелашко демагогско самохвалство.

 

Но това не е всичко

„Желая да нямате клиенти, да стоите без работа” – така се обърна Борисов към медиците.


Почти всички медии са редактирали тази реплика и са заменили клиенти с пациенти. Да излъскат словото на Краля слънце. Да не го излагат. И са напълнили интернет със снимки и репортажи. Да въздигнем човека самодържец, да не го притесняваме с въпроси, реплики и коментари.

 

Повечето журналисти въобще не са разбрали и кой е дал парите за ремонта. Повечето цитират някакви 400 хил. лева (! – грандиозен ремонт). Оказва се, че те са събрани с есемеси и дребни дарения от кампания на “Америка за България”.

 

И тези фирми с дребни дарения, сред които най-голямата банка „Уникредит Булбанк”, са представени на откриването с шефовете си, да дойдат и те с премиера, да се покажат пред медиите.

 

А държавата е дала 2,5 млн. за ремонта. Някои медии въобще не са го споменали. А други като „Дневник”, „Медиапул” споменават първо „Америка за България” (те поне са цитирали Борисов точно, с думата „клиенти” в текста).

 

Само в. „Сега” е сложил цитат с „клиенти”

в заглавие, оценил го е като гаф, без коментар.

 

Защо у нас в журналистическата колегия мнозина свързват жалкото ни място в класациите по свобода на словото с правителството? Сякаш правителството я дава тази свобода. А всъщност медиите сами се навеждат на премиера-слънце.


Ако се чуди някой защо Борисов още го избират, ето това е причината – тотална медийна пропаганда, без никакъв опит да се отнасят критично към него. Създават му образ на владетел-благодетел, приписват му всичко направено в държавата.


И той сам се хвали пред камерите и микрофоните, лее лъжи на воля, без някой да го притесни с въпрос.

Станете почитател на Класа