Разбрахме за БСП. За пореден път.

БСП не е никаква левица. Разбрахме го за пореден път покрай Истанбулската конвенция, която БСП няма да подкрепи, защото очевидно ѝ е по-важно да поддържа безпочвения страх от този документ.

 

 

 

 

 

 

Кой би помислил, че 28 години след Живков БСП ще се превърне в това ретроградно образувание? Вижте фактите: партията не иска да защитава жените, мълчи по въпросите на екологията, води битка срещу бежанците, толерира антиромски изказвания, покланя се пред комунистическия лидер Тодор Живков, а докато беше на власт, намали данъците и подкрепи втория лифт над Банско. В тази поредица няма нито една лява кауза. Ако вземем лупа, ще открием у БСП следните леви прояви - увеличението на минималната пенсия отпреди десетина години, както и революционното решение за драстично увеличаване на срока на платеното майчинство. Две леви постижения, които обаче са почти нищо на фона на всичко останало. А всичко останало е ето това: БСП следва антифеминистка, антиекологична и антибежанска политика, като в същото време подкрепя бизнеса и цени комунизма. Как се нарича партия с подобна ориентация? Нека пробваме с "ретроградна", вместо да ѝ определяме посоката.

 

Да видим какво прави БСП

 

Повод да забележим отново какво става в БСП е Истанбулската конвенция - документ, който защитава жените, но беше представен от БСП като някакво чудовище, натрапващо на България "третия пол", "еднополовите бракове" и още няколко неща, които просто не фигурират в самия текст. Нито са казани директно, нито са намекнати, нито са камуфлирани зад неясни термини с полуобясним превод. С други думи: БСП се оказва в ролята на съчинител на фалшиви новини - взима отношение по една изфабрикувана действителност, а след това се описва като самотен герой, разконспирирал шпионското присъствие на Дарт Вейдър в приказката за Пепеляшка и отхвърлил тази приказка заради опасния за децата персонаж с черната маска.

 

Въпросът е защо БСП прави това. Защо привижда призрака като реалност, а после даже започва битка срещу него. Конвенцията е дело предимно на левите европейски партии и представителите на БСП са я подкрепяли (включително и лидерът на ПЕС Сергей Станишев). Начело на БСП стои жена, която говори два западни езика и има хем класическо, хем юридическо образование - тоест, изключено е да не познава понятийния апарат, с който борави Конвенцията. Защо тогава избира да пропагандира фантасмагории?

 

Корнелия Нинова

 

Две хипотези

 

Има два възможни отговора. Първият е, че по стар навик БСП може да е решила да заложи на две лица, за да привлече два различни електората. Да остави например групата около Станишев да се хареса на по-младите или на по-европейски настроените избиратели от всички възрасти, а в същото време кръгът на Нинова да успокоява монокултурните и моноезичните симпатизанти. Само че ситуацията няма вид да е сътворена с мисъл за подобни изчисления.

 

За това говори както объркването, изписано на лицето на Станишев, така и внимателният подбор на думите, които междувременно изричат хората на Нинова - те вече не цитират "нередности" в Истанбулската конвенция, а говорят за разделение в обществото и нужда от дебат по онези текстове на документа, които позволявали двусмислено тълкуване. В превод: очевидно са разбрали, че са размахали твърде нависоко плашилото, за да обясняват сега, че плашило всъщност няма. Затова по-правдоподобно изглежда това: може би са установили, че имат политическа полза от поддържането на цялата фикция.

 

В момента само "дясно" ориентираните хора в България, подведени от фалшивите новини, имат политически пристан - при ВМРО. Лидерът на тази организация беше първият политик, който заговори за миража "трети пол", привидян от него в текст за защита на жените. Но къде да отиде един заблуден от фалшивите новини избирател, който се определя като ляв? БСП очевидно е решила да му предостави подслон. И няма вид да я интересува доколко ляв е този неин избор.

Станете почитател на Класа