За какво са ни охраняеми жп прелези при толкова жертви

Парадоксално е, че България е на първо място в Европейския съюз по процент охраняеми и сигнализирани жп прелези. В същото време сме на видно място в класацията по брой инциденти, случващи се точно там. Изпреварва ни само Словакия. Въпреки всички мерки у нас на всеки 100 броя прелези има по 2,7 инцидента.
Служители на НКЖИ припомнят скорошен случай, при който автомобил тръгва да пресича линията при приближаващ влак. Жената, която охранява прелеза, излиза да предупреди шофьора, който не само че не спира, а я помита с колата си. След сблъсъка с влака се налага да разрежат возилото, за да извадят водача, а служителката на НКЖИ е със сериозни травми.
Така светлинната сигнализация, спуснатите бариери и дори шумът от наближаващите влакове не спират участниците в десетки произшествия. Самоуверени шофьори заобикалят спуснатите бариери или за да спестят време, или за да си вдигнат адреналина. Резултатът е ясен – много подобни опити се равняват на самоубийство.
Очаква се през тази година да се въведат промени в организацията на движението, така че шофьорите да чакат по-кратко. Остава само автомобилистите да се замислят и да променят поведението си по малка част от маршрута, който изминават. Така имаме шанс да останем сред водещите страни, но не по резултати от черната статистика, а по модернизирани жп прелези.

Станете почитател на Класа