Прекалено разточителни брюкселски разходки

Може да звучи невероятно, но от 10 януари т. г. до петък миналата седмица българските фирми, които изнасяха млечни продукти в държави извън ЕС, губеха по 190 евро на тон кашкавал и по 55 евро за тон сирене. По-скоро нямаха възможност да се възползват от експортната субсидия, която ЕК отпусна на компаниите от бранша, за да стимулира износа и да облекчи кризата на европейския пазар на мляко.
Още по-странното в случая е, че причината за пропуснатите ползи е едно недоглеждане на българската страна. Родните чиновници са забравили да заявят тарифни кодове за млечните ни продукти.
Поне осем месеца са необходими, за да бъде поправена грешката. А дотогава е получено разрешение българските млечни продукти да преминават границата под кодовете на други страни от ЕС. Така например нашият кашкавал ще носи името на унгарското „жълто сирене“. Сега износителите печатат етикети с новия надпис, за тях е най-важното да спрат за губят повече пари.
За българския данъкоплатец обаче ще е любопитно да научи кои чиновници са участвали в работните групи и са разработвали механизма на експортните субсидии. Няма да е лошо също да се разбере колко пъти тези хора са посетили Брюксел със задачата да бранят интересите на млечния бранш. И накрая: колко пари са отишли за тези командировки, които накрая се оказаха прекалено скъпи разходки.

Станете почитател на Класа