Предизвестеният срив на пазара на труда

Българската икономика още не е достигнала дъното на кризата, очаква се това да стане през есента. Тогава ще е и най-тежко положението на пазара на труда. Вече се усещат първите симптоми: компаниите ограничават новите назначения, намаляват всички възможни разходи и дори посягат на заплатите. Но ако корекциите на заварените възнаграждения гравитират около 10-те процента, то при новите трудови споразумения „ножицата“ между очакваните и предлаганите равнища се разтвори до 30 процента. Тепърва ще става все по-трудно да се намери хубава работа на добра цена.
Още по-голям проблем ще имат работниците и служителите от браншове, особено силно засегнати от кризата. Те имат малко варианти, един от които е да се преквалифицират. Впрочем изглежда, че това е и възможното лечение за повече от фирмите.
Вместо да очакват края на световната криза и да се чудят за сметка на кого и на какво да направят икономии, май ще е по-разумно да активизират преструктурирането на бизнеса и на пазарите си. Разбира се, че това не е лесно занимание, но си струва труда. В противен случай, когато кризата отмине и световният бизнес започне да се готви за старт, може да се окаже, че у нас няма нито компании , нито хора, които да направят скока.

Станете почитател на Класа