Румен Овчаров: Пеевски е новото светило в енергетиката

Румен Овчаров: Пеевски е новото светило в енергетиката
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    30.09.2023
  • Share:

Точно правителството на Борсов пропусна през 2016 г. да поиска дерогация за затварянето на въглищните централи

 

Бойко Борисов, пък и с Делян Пеевски – новото светило в енергетиката, който след като реши проблемите на ракетите, на съдебната система, на Конституцията, сега вече е супер експерт и в енергетиката. Вижте, 2016 г. точно правителството на Бойко Борисов беше това правителство, което пропусна, пое ангажимента и после пропусна възможността да поиска дерогация за затварянето на въглищните централи и на България ѝ остана ангажиментът до 2026 г. те да бъдат затворени. Това каза в аудиокаста на "Фокус" "Това е България" бившият министър на енергетиката Румен Овчаров.

По думите му оттогава насам всички правителства се бият в гърдите, в България, когато отиват на среща с миньорите, как те ще отстояват интересите на българската енергетика и като отидат в Брюксел, започват да се кланят и да казват "Ама да, ама разбира се".

"Че това за 2026 г. те са подписали със съгласие на българските власти, не със съгласието на някои други. И сега правителството било между чука и наковалнята. Извинявайте, какво направи това правителство за тия колко, пет-шест месеца вече, откакто е на власт, за да подготви проектите по този справедлив преход? Нищо не направи. За последните 15 дена събра 15 фирми от региона и ги попита: "Абе, кажете тука кой какво предлага. При това, болшинството от тях – техни спонсори. Това ли е според вас подходът, с който ще решим въпроса на… колко там, 40-50 хиляди човека, които работят или са свързани с работата на комплекса? Че подходът изисква съвсем други неща да бъдат свършени. Първо трябва да видиш наистина ли ще искаш да затваряш 2026 г., или ще искаш да работиш до 2038 г. До момента никой не си направи труда да отиде в Европейския съюз и да започне поне преговори за това. Минаха вече 7-8 години от това. Това е едното. Второ, ако си поел ангажимент да затваряш 2026 г. и търсиш условия за справедлив преход – ами, вземи го уточни какво значи този "справедлив преход". Това не е да набоцкаш там няколко фотоволтаика. С какво точно ще заместиш работата на централите и каква работоспособност създаваш за миньорите или за топлоенергетиците? Никаква. Това е абсолютно лаишки подход. Така не може да се управлява!", допълни Овчаров.

Той смята, че няма нужда да лъжем миньорите. "Трябва да им кажем: няма да има предоговаряне, дайте да видим какво можем да направим тук с тези пари и с допълнителни пари от държавата така, че да запазим поминъка на тези хора. Ама ние не правим това. Ние викаме 10 фирми, при това спонсори на ПП-ДБ, и им казваме: абе дайте тука, предложете проекти, за да приберем едни пари. Е, това ли е подходът, това ли е държавната политика?! Извинявайте, но това за мен е… вече казах какво – крещяща некомпетентност и лакомия", каза още бившият енергиен министър.

"В тази ситуация могат да се направят само две неща. Част от тях днеска са предложени в Народното събрание. Първо, трябва на миньорите честно да им се каже от сега управляващите, от мнозинството, което е в парламента: ще се затварят ли централите 2038 г. или централите ще си ги затворим 2026 г., както сме поели ангажимент. Ако ще бъде първото, философията е една. Ако ще бъде второто, философията е друга. Ако философията е, че ще ги затваряме 2038 г., има време да помислим, няма нужда да бързаме. Ако ще ги затваряме 2026 г., трябва известен период от време, или поне отлагане на окончателните решения. Аз разбирам, че тук се върви в някакъв такъв междинен вариант – хем едното, хем другото. Няма да стане така, няма да стане така. Отново ще сблъскаме със същия проблем", заключи Овчаров.

 

ФОКУС

Станете почитател на Класа