Намалена бюрокрация в армията генерира повече пари

350 милиона лева загуби ще натрупа до края на тази година Министерството на отбраната (МО), съобщи вчера военният министър Николай Младенов. С цел да се оптимизират разходите и ефективността на ведомството след Нова година ще бъдат съкратени 600 служители на МО, каза още той.
Сигурно всеки военен, който е ангажиран с проблемите на армията, ще приветства решението за съкращения в администрацията на министерството. България има нужда от модерна армия, а не от армия военни чиновници. За съжаление у нас вече е традиция към амбициите за промени в армията да се гледа с недоверие. И това се дължи на факта, че за 20 години преход въоръжените ни сили все още са далеч от стандартите на НАТО. Бойната ни техника е или остаряла, или просто липсва, а социалният статус на военнослужещите по никакъв начин не помага професията да стане привлекателна.
Логично е да се очаква, че мерките, които предприема екипът на министър Младенов, ще донесат резултати, които в крайна сметка да превърнат армията в силна, мобилна и модерна структура. И така да се приключи с мнението, че тя е просто тежест за бюджета.

Станете почитател на Класа