Войната между ДКЕВР и ЧЕЗ се пренесе и в съда

В 31 съдебни спора са влезли досега чешката енергийна компания ЧЕЗ и Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), стана ясно вчера. От тези спорове 20 са започнали през миналата година. Част от тях са по пословичния вече въпрос дали да има, или да няма тримесечно отчитане на тока. На тези дела все още краят им не се вижда. Но ДКЕВР и ЧЕЗ не отстъпват в позициите си – едните все казват, че ще наложат санкции, другите все ги обжалват и все се стига до Върховния административен съд.
От ДКЕВР дори вече смятат, че политиката на чешката компания е целенасочена - да се оспорва всяко решение на регулатора. Ясно е, че до тази практика се стигна след въвеждането на тримесечното отчитане и искането на ЧЕЗ на всяка цена да запази този вид събиране на сметки.
Едва ли по-доброто и по-европейското тримесечно отчитане на тока може да бъде въведено или отменено със сила. Но със съдебни спорове със сигурност може да бъде отложено практическото решение на проблема. Което ЧЕЗ и прави.
Нищо, че и ДКЕВР, и ЧЕЗ говорят за интересите на потребителите. Те така или иначе си плащат сметките, както едномесечните, така и прогнозните тримесечни. В противен случай опират до един нов съдебен спор, който също не е решен – колко ще струва повторното включване на абоната/ите.

Станете почитател на Класа