Пореден компромис за Гърция

Съветът на финансовите министри на ЕС реши да даде нов шанс на южната ни съседка Гърция да затегне фискалната си политика. В средата на седмицата стана ясно, че Европейската комисия ще проверява на всеки три месеца икономическите показатели на кабинета в Атина и ще увеличи натиска за конкретни мерки за свиване на публичните разходи.
Поредната глътка свеж въздух за Гърция идва в момент, когато Брюксел размахва пръст на най-големите европейски икономики да намалят бюджетните си дефицити под 3%. Дори в началото на седмицата Германия и Франция се разбраха да координират действията си в тази насока.
Южната ни съседка обаче отново се показа като най-непослушното и глезено дете на Брюксел. А икономическите й показатели продължават да поставят антирекорди. Дупката в хазната й се очертава за тази година да удари 12,7 на сто, което е над 4 пъти повече от изискванията на ЕС за членство в еврозоната. Правителството обещава да го снижи до 9,5 на сто догодина. Отношението на публичния дълг към БВП върви към 135%.
На фона на такива стряскащи цифри, балансиран бюджет и дефицит под 1%, каквито са прогнозите и очакванията за България, ни се струват добри новини за евентуалното ни влизане в еврозоната. Но лошата шега, която изигра Гърция на ЕЦБ, ще се помни дълго от Жан-Клод Трише и съветниците му. Така че от чакащите пред вратата на валутния механизъм ще се изисква да покрият не само формалните, но и неформалните критерии за влизане там.

Станете почитател на Класа