Най-сетне ДКЕВР влиза в ролята си на регулатор

При всички случаи е по-добре да имаме енергиен и воден регулатор, отколкото да нямаме. Излиза обаче, че досега такъв не е съществувал, след като цените, по които НЕК купува и продава тока, са били одобрявани без оглед на това колко пари ще вложи тя в мрежата си .
От друга страна, собствениците на електроразпределителните дружества (чешката ЧЕЗ, германската Е.ОН и австрийската ЕВН) непрекъснато обясняваха, че трябва да модернизират трафопостовете и други свои активи и че това струвало доста скъпо. Влизайки в положението им, ДКЕВР неизменно им одобряваше разходите и им вдигаше цените, обяснявайки, че всяка инвестиция се плаща от потребителите. В крайна сметка от всички нас.
Сега се оказва, че НЕК е продавала тока евтино на ЕРП-тата дори без договор. Е, чак 5 години след приватизацията на електроснабдяването у нас, все пак ще бъдат сключени договори, по силата на които НЕК ще продава тока на ЕРП-тата занапред. Защото е работа на регулатора, ако го има, да следи тези неща, вместо да обещава по-малко поскъпване на електроенергията или на водата или на каквото и да е.

Станете почитател на Класа