Програмата Beluga XL постигна финален етап на дизайна

Новата програма Beluga, наречена Beluga XL, премина успешно последната „концептуална фаза" в дизайна на равнището на етап самолет, което е ключова стъпка във всяка програма за развитие.
Преминаването на този етап демонстрира, че програмата Beluga XL е стабилна и достатъчно зряла, за да премине към следващия етап на развитие, фазата на детайлния дизайн.
"Гордеем се с това колко сме постигнали, за по-малко от година след стартирането на програмата, с въвеждането на нов и иновативен начин на работа с нашите доставчици, които работят заедно на едно място, като напълно интегриран екип за максимална ефективност. Този етап проправя пътя за успешното окончателното сглобяване, което стартира през 2017 г. ", каза Бертран Джордж, ръководител на програма Beluga XL.

Beluga XL започна през ноември 2014, за да отговори на изискванията за увеличаване на транспортния капацитет в подкрепа на A350 XWB и на нарастващото производство на други самолети. Базиран на A330-200 и съществуващите компоненти и оборудване, Beluga XL ще се захранва с двигатели Rolls Royce Trent 700. Флотът от пет самолета Beluga XL ще осигури на Airbus 30% допълнителен транспортен капацитет. Първият от петте Beluga XLS ще влезе в експлоатация през 2019 г.

Отличавайки се с едно от най-обемните товарните помещения на всеки самолет днес, било то граждански или военен, сегашната флота от пет A300-600ST Super Transporter (*) въздухоплавателни средства с име Beluga, носи пълната секция на самолетите Airbus, произведени в различни страни в цяла Европа, за финализиране в поточните линии в Тулуза, Хамбург и Севиля.
Флотът на Beluga оперира с Airbus Транспорт International (ATI), дъщерна авиокомпания на Airbus.
* * *

Beluga XL спецификации

AIRCRAFT DIMENSIONS metric
Overall length 63.1 m
Height 18.9 m
Fuselage diameter 8.8 m
Wingspan (geometric) 60.3 m
Wing area (reference) 361.6 m2
BASIC OPERATING DATA metric
Engines Rolls Royce Trent 700 engines
Range 2200nm at max payload (53 tonnes)

DESIGN WEIGHT metric
Maximum take-off weight 227 tonnes
Maximum landing weight 187 tonnes
Maximum zero fuel weight 178 tonnes

(*)За допълнителна информация за Airbus A300-600ST "BELUGA" "click here"

 

Станете почитател на Класа