Endeavor прие трима българи

Глобалната мрежа Endeavor, подкрепяща 1563 предприемачи от 978 компании в 30 страни, избра нови трима български предприемачи от две компании на 75-ия международен селекционен панел (ISP) на организацията, който се проведе в София на 23-25 октомври. Сред тях за първи път има и българка.
Новите български предприемачи в мрежата на Endeavor са:
• Райчо Райчев, основател и изпълнителен директор на EnduroSat, която проектира и произвежда нано-сателити.
• Владимир Давчев, създател и мажоритарен собственик на HelloHungry, най-голямата компания за онлайн доставка на храна в България и Румъния, обединяваща брандовете BG Menu и "Фабо" (Lakom.bg) в България, и Oliviera в Румъния.
• Зорница Чyгреева, изпълнителен директор на HelloHungry. Тя е първата българка, избрана в глобалната мрежа от предприемачи на Endeavor.
На 75-ия международен селекционен панел на Endeavor в София бяха избрани общо 25 предприемачи, ръководещи 16 компании в 11 страни. Като част от мрежата на Endeavor, всички те получават достъп до експертизата на 3000 бизнес лидери, консултанти и ментори от цял свят, както и до редица услуги, насочени към подобряването на стратегията за растеж и оптимизирането на бизнес процесите на ръководените от тях компания. Endeavor ги подпомага и в привличането на клиенти, партньори и финансиране. Предприемачите на Endeavor участват също така в значими образователни и консултантски програми, разработени специално от партньори на организацията като EY, Harvard Business School, Stanford Graduate School и MIT.
Международните селекционни панели са финалната фаза от детайлния процес на подбор, през който преминава всеки предприемач, желаещ да се присъедини към Endeavor. Кандидатите се явяват на серия от интервюта, за да бъде установен лидерския им потенциал и желанието им да подпомагат развитието на предприемаческата екосистема, както и за да бъдат оценени перспективите пред компаниите им да растат значително в бъдеще. Интервютата се провеждат от ментори и членове на борда на директорите на Endeavor - топ бизнес лидери и инвеститори, а изборът на финала става с единодушие.
Предприемачите в глобалната мрежа на Endeavor, излъчени от българския офис на организацията вече са 14, а българските компании - 10. Останалите в мрежата са: Пресиян Каракостов, основател на Titan Gate, която предлага комбинация от консултантски услуги и продуктова платформа за оптимизиране на приходите от реклами за премиум издатели; Виктор Викторов и Васил Георгиев, създатели на онлайн магазина за облекла, обувки и спортна екипировка MyMall, развиващ дейност в България, Гърция и Румъния; Петър Митев, съоосновател на Chaos Group, която спечели технологичен Оскар за софтуерния си продукт V-Ray, използван масово в големите холивудски продукции; Любомир Янчев, съосновател на MClimate, който стана най-младият предприемач в Endeavor и който заедно със своя партньор Цани Събев внедриха на световния пазар ycтpoйcтвoтo Melissa зa диcтaнциoннo yпpaвлeниe нa климaтици; Юлиан Софрониев от Biodit, която разработва биометрични технологии за системи за сигурност и контрол на достъп; Венелин Димитров от SoftGroup, компания с пълно сериализационно софтуерно и хардуерно решение за фармацевтични компании и подизпълнители; Симеон Луков и Николай Недев, съоснователи на технологичната Browswave, която предлага иновативен софтуерен продукт за производители и търговци на потребителска електроника и бързооборотни стоки; Игор Левин, основател на българската „Електросфера" (известна с бранда Antelope Audio), която е водеща в дигиталните аудиотехнологии в глобален мащаб. Продуктите на българската компания се използват от големи имена на световната музикална сцена от ранга на Андреа Бочели и Риана.
ISP-то на Endeavor в София беше предхождано от конференцията Dare to Scale, която се проведе на 23 октомври 2017 в София Тех Парк, зала „Джон Атанасов". Конференцията събра на едно място над 200 топ предприемачи, мениджъри, бизнес лидери и инвеститори от 27 страни, като специален гост-лектор на нея беше Росен Плевненлиев, президент на България (2012-2017 г.). Събитието беше организирано от българския офис на Endeavor, с подкрепата на глобалната структура на предприемаческата организация, водещи международни компании, финансови институции и медии. На конференцията стана ясно, че предприемачите от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) ще могат да използват разрастващата се структура на Endeavor като платформа, чрез която да споделят общи предизвикателства и възможности за развитие.
Линда Ротенберг, основател и изпълнителен директор на Endeavor, коментира:
"Международният селекционен панел е показателен за това, че независимо от предизвикателствата по света, предприемачите продължават да въвеждат иновации, да създават работни места, да изграждат силни компании и да подкрепят местните предприемачески екосистеми. С над 20 компании, които се представиха в София тази седмица, за мен беше изключително вълнуващо да наблюдавам как магията, енергията, страстта и стремежът към растеж на Endeavor достига до предприемачите по света."
Момчил Василев, изпълнителен директор на на Endeavor Bulgaria, коментира:
"През тази седмица с наши усилия успяхме да позиционираме още по-добре България на картата на световното предприемачество. Организирахме в София първата мащабна Endeavor конференция в България - Dare to Scale, с много силни лектори и панелисти, както и първия международен селекционен панел на глобалната организация в страната. Над 200 топ бизнес лидери на световно ниво участваха в двете събития и припознаха страната ни като много хъб за предприемачество и иновации в Централна и Югоизточна Европа. Нещо повече, чрез Dare to Scale създадохме уникална платформа за предприемачите в региона. Планираме тази конференция да се развие в акселераторска програма за компании с голям потенциал от региона. Българският офис на Endeavor може да се гордее с нова силна селекция предприемачи след панела в София. След като на предходен панел излъчихме за първи път предприемач и компания извън София - Пресиян Каракостов от варненската Titan Gate, сега имаме и първата жена-предприемач - Зорница Чyгреева от HelloHungry. Желанието ни е да привличаме повече българки, както и да насърчаваме повече български компании извън София да се присъединят към нас и да ползват нашата мрежа."
За Endeavor
Endeavor избира и подпомага предприемачи с големи идеи и бизнеси, които имат потенциал да се разраснат бързо в международен мащаб. Организацията е вече в 27 държави, а българският офис е едва 3-ти в Европа. Предприемачите, част от Endeavor са тези, които могат да бъдат ключов фактор за дългосрочен икономически растеж, създаване на работни места и иновации. Те имат потенциал да променят страните си и света. Endeavor предоставя на селектираните предприемачи достъп до пазари, капитал и талант в мрежата си от над 3000 ментори и инвеститори на световно ниво. Предприемачите от мрежата на Endeavor са създали над 650 000 работни места и само за 2016 г. са генерирали приходи от над 10 млрд. долара. Фокусът на Endeavor е върху компании, които вече са успешни в това, което правят, но имат нужда от допълнителна експертиза, контакти, капитал и ресурси, за да предприемат следващата стъпка в своето развитие.
За Endeavor Bulgaria
Endeavor Bulgaria започва своята дейност през юли 2015 г. с цел да разшири присъствието на организацията в Европа. България е едва третата страна в Европа с местен офис след Гърция и Испания. Организацията е подкрепяна от борд на директорите, който се състои от дванадесет доказани предприемачи и бизнес лидери в различни бизнес направления, които вярват в мисията на Endeavor да подсили местната предприемаческа екосистема, като осигури на български предприемачи достъп в глобалната мрежа до пазари, капитал и програми, кадри и обучения. До момента, екипът на Endeavor Bulgaria се е срещнал с над 120 компании, от които 8 са селектирани официално и са станали част от световната мрежа на Endeavor.

Станете почитател на Класа