Гугъл забранява рекламата на криптовалути

Компанията Alphabet Inc., която е собственик на Google Inc., обяви в сряда, че от месец юни ще наложи забрана на рекламирането на криптовалути и на свързано с тях съдържание в рамките на световната водеща интернет търсачка.

Съгласно новата си политика, компанията ще забрани рекламите на нерегулирани, или на спекулативни финансови продукти, като т.нар. „двойни (или бинарни) опции", на всички видове криптовалути, както и на свързано с тях съдържание (забрана на рекламирането на т.нар. „първоначално предлагане на криптовалути" (ICO – initial coin offering), на електронните борси за търговия на дигитални валути, както и на съвети за търговия с криптовалути).

В отделна публикация в блога на Google беше съобщено, че през 2017-а година компанията е премахнала общо 3,2 млрд. броя реклами, които са били в нарушение на рекламните ѝ правила. Това е почти два пъти повече, отколкото рекламите, които бяха премахнати през 2016-а година.

Решението на Google е факт, след като през януари Facebook Inc. също заяви, че ще забрани рекламирането на финансови продукти и услуги, свързани с криптовалутите и с Първоначално предлагане на криптовалути. Тази нова политика ще бъде валидна за всички водещи интернет платформи на компанията като Facebook, Audience Network и Instagram, съобщиха тогава от компанията.

Новината, че и Google ще наложи забрана на рекламите, свързани с търговията на криптовалути, допринася за днешното понижение на цената на биткойн под психолическата барира от 9000 долара. Според данни на CoinDesk, спот цената на биткойн намалява с около 2% към 8908 щатски долара.

Търгуваните на чикагската борса CME биткойн фючърсите с падеж през март се понижават с 1,54% към 8945 долара, докато аналогичните фючърси, търгувани на Cboе, чиито падеж е днес, се понижават с 1,71% към 8940 долара, а априлските фючърси – с 1,64% към 8980 долара.

Негативно влияние върху днешната търговия на дигиталните валути оказват и вчерашни коментари на изпълнителният директор на МВФ Кристин Лагард, както и предупреждението на Комисията за ценни книжа и фондови борси на САЩ (SEC) от преди седмица, че има потенциално незаконни онлайн платформи за търговия с цифрови активи.

Станете почитател на Класа