Гугъл слага край на СМС

Google започна глобално разпространение на новата си система за съобщения Chat, която има за цел да измести стандартните SMS-и в телефоните с Android, съобщи Би Би Си. Системата има функции като групово изпращане на текстови съобщения, видео, индикация, че отсрещната страна ви пише отговор, както и информация за това, че изпратеното от вас е прочетено – все неща, които липсват в традиционните SMS-и. При това тя може да бъде интегрирана в зададеното по подразбиране приложение за изпращане на съобщения, но от мобилните оператори ще зависи дали те ще са склонни да я предлагат. Недостатъкът на Chat е, че не дава възможност за криптирани съобщения.

Новата система се разработва от няколко години, но едва сега започва да настъпва към дисплеите на мобилните телефони. Услугата за кратки текстови съобщения – SMS, получи широко разпространение през 90-те години на миналия век. Тя дава възможност на абонатите да разменят базови текстови съобщения с дължина до 160 знака през мобилните мрежи. Съвременните приложения за изпращане на съобщения имат много по-усъвършенствани функции, като изпращат съобщенията през интернет, без да зависят от мрежата на операторите. Но въпреки това приложението по подразбиране на телефоните с Android – Messages, все още използва стандартния, зависещ от мрежата на оператора, базов SMS клиент.

През годините Google се опита няколко пъти да наложи своя услуга за мобилни съобщения с разширени функции, но не успя да намери достатъчно голяма аудитория за нея. Миналата седмица компанията съобщи, че спира развитието на последния си опит в това отношение – приложението Allo, което беше лансирано през 2016 г. Основните конкуренти на Google, като Facebook Messenger и WhatsApp, поддържат допълнителни функции като индикатори за отсрещно писане и изпращането на снимки с висока резолюция. Смартфоните на Apple също така имат вградена, богата на функции апликация iMessage.

Този път, вместо да се опитва да лансира поредното приложение за изпращане на текстови съобщения, Google ще интегрира новия стандарт за съобщения в своята операционна система Android. А мобилните оператори, производителите на телефони и разработчиците на приложения ще могат да използват технологията, за да развиват свои приложения, които са съвместими едно с друго. Стандартът е известен като Универсален профил за разширени комуникационни услуги (RCS), но когато бъде разпространен в устройствата с Android, той ще е с по-благозвучното за потребителите име Chat.

За да разработи Chat, Google си е сътрудничила с над 50 мобилни оператора, сред които Vodafone, T-Mobile и Verizon и производители на телефони като Samsung, Huawei и LG. След пълното разпространение на Chat потребителите на телефони с Android ще ползват предимствата на разширените съобщения, когато си общуват с други потребители на устройства със същата операционна система. Подобно на iMessage на Apple, ако получателят на съобщението няма устройство с Android, те ще бъдат изпращани през старата SMS система.

От Google настояват, че Chat не е ново приложение на компанията, като допълват, че след като RCS е комуникационен стандарт, от мобилните мрежи и производителите на телефони ще зависи дали ще включат тази функционалност. Понеже съобщенията ще се изпращат през интернет, те няма да намаляват обема на предоставените от оператора безплатни SMS-и. Но съществува теоретична вероятност операторите да въведат отделна такса за използването на Chat. Американският мобилен гигант Sprint вече дава достъп до Chat на своите потребители, като и канадският Roger се включи в програмата.

Microsoft е една от компаниите, които поддържат RCS, но все още не е дала отговор дали ще добави Chat-функционалност в Windows 10. А Apple не участва в проекта. Samsung, която отдавна е сложила свое приложение по подразбиране като приложение за SMS в своите телефони, ще интегрира в него RCS.

Експерти по сигурността предупреждават, че Chat не дава възможност за криптирана комуникация. Но в същото време и SMS-ите не се кодират, докато се пренасят в мобилната мрежа. От Google поясняват, че новата функционалност ще бъде достъпна за всички потребители в цял свят до две години.

Станете почитател на Класа